Свет

ММФ: Без подршке Запада, Украјина неће издржати више од неколико месеци

Радимо на томе да САД и ЕУ обезбеде додатно финансирање за Украјину, која без правовременог добијања те помоћи може запасти у озбиљне проблеме, поручује извршна директорка ММФ-а
ММФ: Без подршке Запада, Украјина неће издржати више од неколико месециwww.globallookpress.com © Liu Jie

Без помоћи Запада, Украјина ће издржати још неколико месеци, оцењује извршна директорка ММФ-а Кристалина Георгијева за "Фајненшел тајмс" и додаје да Запад стога мора "хитно да обезбеди десетине милијарде долара" за Украјину, како би се избегла опасност по њену економију.

У случају да се то не деси, Украјина може бити приморана да се врати "дестабилизујућој политици штампања новца", објашњава шефица ММФ-а.

"Важно је да се овај период не 'развуче' јер би то извршило још већи притисак на Украјину, која би онда морала да се прилагођава ситуацији и то управо у тренутку када је земља очекивала побољшање економских изгледа", каже она.

Ипак, поручује да ће се рад са САД и ЕУ на новим пакетима помоћи за Украјину наставити и истиче да је оптимистична да ће ове државе обезбедити финансирање. 

"Фајненшел тајмс" додаје да је неспособност ЕУ и САД да обезбеде дугорочну финансијску помоћ Кијеву последица неуспеха украјинске контраофанзиве, током које нису постигнути значајни резултати. 

Према подацима Кијева, Украјини ће током следеће године бити потребна 41 милијарда долара буџетске подршке од њених савезника, а највећи део те помоћи (18 милијарди) рачуна да ће добити од ЕУ, а затим од САД (5,4 милијарде).

Ипак, прошле недеље амерички Конгрес није одобрио нови пакет помоћи за Кијев, без обзира на то што је украјински председник посетио САД надајући се да ће излобирати још новца за државну касу.

Паралелно са тим, ни у Европи нису постигнути значајнији резултати. Унија није одобрила план дугорочног финансирања Украјине вредан 50 милијарди евра за наредне четири године, будући да је против тога био премијер Мађарске Виктор Орбан. 

image