Свет

Залужни и војска и даље фаворити: Рејтинг Зеленског у годину дана пао за 22 одсто

Иако данас председнику Украјине верује 62 одсто становника, његов рејтинг је у паду од прошле године
Залужни и војска и даље фаворити: Рејтинг Зеленског у годину дана пао за 22 одстоGetty © Alexey Furman/Getty Images

Поверење Украјинаца у тренутни састав Владе Украјине, парламент, председника Украјине Владимира Зеленског, украјинске медије, судије и тужиоце у паду је од децембра прошле године, док је поверење у главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и даље апсолутно, показују последњи подаци Кијевског међународног института социологије.

Како пише УНИАН, украјинска војска ужива апсолутно поверење народа, будући да јој данас верује 96 одсто грађана Украјине. Ова бројка остала је непромењена од децембра 2022. до данас.

Залужном верује 88 одсто испитаника, док свега четири одсто њих каже да нема поверења у главнокомандујућег.

Зеленском верује више од половине испитаника - 62 одсто, а да му не верује рекло је 18 одсто становника.

Иако још има подршку становника, рејтинг Зеленског је у паду, будући да му је у децембру веровало 84 одсто грађана (а није му веровало свега пет одсто грађана).

Другим речима, поверење у Зеленског опало је за 22 одсто за последњих годину дана.

Аналитичар Кијевског међународног института социологије каже да Украјинци махом не верују у оптужбе на рачун Залужног и упозорава да се оне као бумеранг могу обити о главу тренутној власти, пише УНИАН.

Велики део грађана, такође, је рекао да у исто време верује и Зеленском и Залужном - њих 59 одсто.

Број оних који су искључиви у томе коме верују, да ли само председнику, или само главнокомандујућем је, ипак, мали. Међутим, и по том параметру у "борби један на један" предњачи прво лице војске: око 14 одсто грађана каже да верује искључиво Залужном, док је свега један одсто поручио да верује само председнику Украјине, али не и главнокомандујућем. 

Поверење у Раду Украјине, такође, је у паду са 35 одсто на 15 одсто, док је број оних који су рекли да не верују Ради порастао (с 34 одсто до чак 61 одсто). 

И у случају Владе ситуација је слична - поверење је опало са 52 на 26 одсто, док је неповерење порасло (са 19 на 44 одсто).

Подаци показују да је критика власти, у глобалу, у порасту у свим регионима Украјине. Знатно је опало поверење у судство и државно тужилаштво - њима не верује 61 и 64 одсто становника. Украјинци су, чини се, разочарани и медијима, јер ни њима више не верују као пре - не верује им 40 одсто грађана.

Ипак, поверење у украјинску безбедносну службу и даље је на високом нивоу (58 одсто у поређењу са 63 одсто у децембру прошле године). 

image