Свет

Зеленски: Нисмо ми у ћорсокаку због кризе, него јер је зима

Украјински председник признаје да Оружане снаге Украјине немају успеха на фронту и то правда временским условима
Зеленски: Нисмо ми у ћорсокаку због кризе, него јер је зимаGetty © Photo by Alexey Furman

Украјински председник Владимир Зеленски покушава да оправда ћорсокак у ком су се нашле Оружане снаге Украјине временским условима, тј. зимом која их је пореметила.

У жељи да одговори "неким генералима и неким војним лицима" који тврде да је контраофанзива била неуспешна и да Украјина нема успеха на фронту, Зеленски истиче да није реч о кризи, већ да је "овде реч о зими".

"Зими све успорава", тврди Зеленски на конференцији учесника самита држава северне Европе, одговарајући на питање да ли је ситуација на фронту критична, с обзиром да поједини амерички генерали говоре да је Украјини прошло време да се брани.

Ако је веровати америчком листу "Њујорк тајмс", САД и Украјина развијају нову војну стратегију, чија би примена могла да почне с првим данима наредне године. Према изворима листа, украјинска страна се залаже за офанзивне акције у нади да ће привући пажњу светске заједнице, амерички саветници промовишу уздржанију опцију, фокусирајући се на држање постојећих територија и гомилање снага током целе године.

Да је сукоб у Украјини дошао у ћорсокак признао је и сам главнокомандујући Оружаним снагама Украјине Валериј Залужни, рекавши да "највероватније неће бити дубоког и лепог продора".

image