Свет

Залужни: Истина је, прислушкивали су ме, ово је рат а не представа

Прислушкивачи су пронађени у једној од канцеларија које користим, али у којој дуго нисам био, потврдио главнокомандујући украјинске војске
Залужни: Истина је, прислушкивали су ме, ово је рат а не представаwww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko

Украјински Генералштаб потврдио је данас јучерашње наводе да је у једном од кабинета главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног пронађен апарат за прислушкивање.

Генералштаб потврђује да су ови уређаји пронађени у канцеларијама које је Залужни, заједно са својим кабинетом, требало да користи у раду, а тим поводом огласио се и Залужни који новонасталу ситуацију оцењује "као рат" и додаје да сматра да прислушкиваче није поставио нико из Генералштаба. 

"Рећи ћу вам овако: то је просторија коју је требало данас да користим. У њој су јуче током провере пронашли прислушкиваче. Ја имам неколико места где радим и то се десило у једном од њих. Ја тамо већ давно нисам био. Али, ми смо извршили проверу и пронашли (прислушкиваче)", рекао је главнокомандујући украјинске војске за украјинске медије. 

Залужни је, такође, потврдио да ови апарати за прислушкивање нису пронађени само код њега. Према писању украјинских медија, они су пронађени и у кабинету његовог личног помоћника Константина Бушујева. 

Залужни је данас говорио и о смени војних комесара, које је Зеленски отпустио летос због корупције. Председник Украјине је, подсетимо, средином августа отпустио све комесаре украјинских области. Главнокомандујући је изразио незадовољство будући да су ти људи, како је рекао, били "професионалци" који су знали како треба да раде посао, и својим коментаром још више подгрејао тврдње да између њега и Зеленског постоји озбиљан раскол у виђењу ситуације у земљи, иако се то негира.

Залужни је додао да момке на првој линији фронта неко треба да замени, и наговестио да мобилизацију не треба појачавати, већ да ју је потребно вратити у оне оквире у којима се она одвијала пре смена комесара.

Упитан од стране украјинских медија да прокоментарише ситуацију на фронту, главнокомандујући је данас, пак, дао нешто другачији коментар у односу на онај који је недавно дао за "Економист", те је поручио да ситуација на фронту није запала у ћорсокак.

Претходно је, подсетимо, рекао за стране медије да "највероватније дубоког и лепог продора неће бити".

Он је одбио и да открије више детаља о томе који би били следећи кораци украјинске војске, није одговорио да ли се на зиму планира још једна контраофанзива, што је објаснио тиме да је у току рат, те не може да "говори о томе шта планира".

"Ово је рат, не могу да кажем шта планирам, шта треба да радимо. У супротном ће то бити представа, а не рат, чија су цена људски животи. О томе се ни под којим условима не може разговарати", одговорио је он.

Ипак, чини се, вест о прислушкивању првог човека украјинске војске и његовог блиског сарадника није све изненадила, будући да је бивша заменица украјинског министра одбране Ана Маљар изјавила да су се такви случајеви и раније дешавали, због чега треба бити пажљив о чему се прича у просторијама Генералштаба. 

Залужни се, иначе, сматра за једног од главних фаворита на потенцијалним будућим председничким изборима у Украјини, за које је председник Украјине недавно рекао да ипак неће бити одржани, као што је планирано, почетком следеће године. Према резултатима истраживања јавног мњења у Украјини, народ више верује главнокомандујућем него председнику, а пад у поверењу председнику почео је у јулу ове године, након што је постало јасно да дугонајављивана контраофанзива није довела до значајних резултата. 

Залужном, за којег се месецима уназад прича да представља противтежу актуелном председнику Владимиру Зеленском, "у потпуности верује" чак 63 одсто становника, а Зеленском - свега 39 одсто.

Потенцијална партија Залужног би, такође, у наредним месецима однела победу и на парламентарним изборима у земљи. За Залужног би гласало чак 36 одсто Украјинаца, а за блок Зеленског - 26,7 одсто грађана. 

image