Свет

Земљотрес у Кини: Погинуло најмање 118 људи, више стотина повређено (ФОТО, ВИДЕО)

Потрес се догодио у понедељак у 23:59 часова по локалном времену, на дубини од 10 километара у округу Џишишан у Гансуу
Земљотрес у Кини:  Погинуло најмање 118 људи, више стотина повређено (ФОТО, ВИДЕО)© Tanjug/Zhang Hongxiang/Xinhua

У земљотресу јачине 6,2 степена Рихтерове скале, који је погодио северозападну Кину, погинуло је најмање 118 људи у провинцији Гансу и суседној провинцији Ћингхај, а председник Си Ђинпинг позвао је на додатне напоре у акцијама потраге и спасавања, јављају кинески државни медији.

Потрес се догодио у понедељак у 23:59 часова по локалном времену, на дубини од 10 километара у округу Џишишан у Гансуу, а око 100 км југозападно од главног града провинције Ланџоу, а у њему је повређено најмање 500 људи и оштећено око 6.400 кућа у тој области и путна и друга инфраструктура, саопштиле су данас локалне кинеске власти.

Јутрос је потврђено да је 105 људи погинуло и 397 повређено у провинцији Гансу, од којих је 16 у критичном стању, рекао је портпарол локалног одељења за ванредне ситуацији на конференцији за новинаре.

Још 13 особа је погинуло, а 182 су повређене у Ћингхају, у области северно од епицентра, док се још 20 води као нестало након што су затрпани у клизишту, јављају државни медији.

Земљотрес се осетио у већини околних подручја, укључујући Ланџоу, главни град провинције Гансу, око 100 километара североисточно од епицентра.

Од 8 сати ујутру по локалном времену забележена су 32 накнадна потреса, од којих је највећи био магнитуде 4, саопштило је покрајинско одељење за ванредне ситуације.

Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће кинеском лидеру Си Ђинпингу поводом земљотреса који је изазвао бројне жртве, саопштио је Кремљ.

Кинеско министарство финансија и Министарство за ванредне ситуације данас су доделили 200 милиона јуана (28 милиона долара), као помоћ погођеним провинцијама Гансу и Ћингхај, јавила је кинеска државна телевизија.

image