Свет

Потез без преседана: Суд у Колораду забранио Трампу да учествује на изборима у тој држави

Некадашњем америчком председнику је забрањено да се због наводног учешћа у "покушају побуне" 6. јануара 2021. године
Потез без преседана: Суд у Колораду забранио Трампу да учествује на изборима у тој држави© Tanjug/AP Photo/Godofredo A. Vásquez, File

Врховни суд Колорада пресудио је да је некадашњи амерички председник Доналд Трамп дисквалификован са републиканских предизбора у Колораду због његовог учешћа у "напорима да се пониште резултати председничких избора 2020. године", преносе амерички медији.

Врховни суд Колорада је донео одлуку да Трамп није способан да буде председник према четрнаестом амандману америчког Устава, који забрањује америчким званичницима који су учествовали у побуни да обављају јавну функцију.

Трамп, који покушава да освоји други мандат у Белој кући, последњих месеци се суочио са низом оптужби, укључујући кривичне и грађанске предмете.

Иако ће директне последице ове пресуде бити ограничене на гласање у Колораду, она би могла да изазове жестоку битку пред Врховним судом САД са далекосежним последицама, пише "Фајненшел тајмс".

"Не долазимо олако до ових закључака", написале су судије у Колораду. "Свесни смо величине и тежине питања која су сада пред нама. Такође смо свесни наше свечане дужности да примењујемо закон, без страха или наклоности, и без утицаја реакције јавности на одлуке које закон налаже да донесемо."

Одлука произилази из случаја који је раније ове године покренула група гласача из Колорада, који су тврдили да је Трамп учествовао у побуни 6. јануара 2021. године, када је група његових присталица упала у амерички Капитол.

Седмочлано судско веће у Колораду гласао је четири према три да би Трамп требало да буде дисквалификован. Већина је закључила да докази који су јој предочени "утврђују да је председник Трамп учествовао у побуни".

Трамп је убедљиви фаворит за републиканску номинацију на председничким изборима 2024.

Он се такође суочава са кривичним пријавама пред савезним судом и у Џорџији, у вези са наводним покушајима да се пониште резултати председничких избора 2020. године. Он се изјаснио да није крив.

Трампова кампања је саопштила да је пресуда "потпуно погрешна" и да ће "брзо поднети" жалбу на њу Врховном суду САД.

Многе његове колеге из Републиканске партије придружиле су се у критикама одлуке. Републикански председавајући Представничког дома Мајк Џонсон назвао ју је то "ничим другом осим слабо прикривеног напада по партијској линији" и рекао да "верује да ће Врховни суд САД поништити ову непромишљену одлуку".

На предизборном догађају у Ајови у уторак увече, Трамп је присталицама поручио да "није ни чудо да покварени Џо Бајден и крајњи левичари очајнички желе да нас зауставе на било који начин. Спремни су да прекрше Устав САД на до сада незапамћене начине како би победили на овим изборима. Џо Бајден је претња демократији – претња."

Пресуду су критиковали и други кандидати на републиканским предизборима: Гувернер Флориде Рон Десантис и бивши гувернер Њу Џерзија Крис Кристи

image