Свет

"Телеграф": Све чвршћи савез између Пекинга и Ријада представља претњу америчкој хегемонији

Државе на Блиском истоку не гледају више на Кину само као на економског партнера, већ као на политичку силу у успону, док утицај САД опада
"Телеграф": Све чвршћи савез између Пекинга и Ријада представља претњу америчкој хегемонијиwww.globallookpress.com © Fernando Gutierrez-Juarez

Пекинг покушава да придобије Саудијску Арабију, која је била један од најближих савезника САД на Блиском истоку, а саудијски лидер Мухамед бин Салман је отворен за кинески утицај, пише британски "Телеграф".

Када је кинески председник Си Ђинпинг недавно посетио Ријад, саудијски званичници су поставили не црвени, већ љубичасти тепих. Топао пријем током посете прошлог децембра симболисао је јачање веза Кине и Саудијске Арабије.

Кина жели да оспори глобалну доминацију долара. Један од начина да то уради јесте да тргује нафтом и гасом у јуанима. Преговори о испорукама нафте за Кину у јуанима, која је највећи трговински партнер Саудијске Арабије, нагло се убрзавају.

У новембру Кина и Саудијска Арабија потписале су споразум вредан 50 милијарди јуана.

Споразум Кине са Саудијском Арабијом тренутно представља мали део укупне трговине Саудијске Арабије са Кином, али овај договор је значајна прекретница, јер ће се трговина у јуанима, која брзо расте, одвијати ван западног финансијског система.

"То је сигнал да је Саудијска Арабија спремна да користи јуан", каже Алисија Гарсија Ереро, главни економиста за Азију и Пацифик у француској инвестиционој банци "Натикис" и виши сарадник у европском истраживачком центру "Бројгел".

Саудијска Арабија је спремна да прихвати јуан, док је Русија то већ учинила.

Долар је још снажан на глобалном нивоу. Према подацима Свифта, америчка валута се користи готово у половини свих плаћања широм света, а удео јуана је мањи од четири одсто.

Међутим, број трансакција које укључују јуан расте вртоглавом брзином. У последње три године, глобална употреба кинеске валуте се утростручила. У септембру је јуан престигао евро.

Улога САД на Блиском истоку се смањује, утицај Кине нагло расте

Доминација долара све више забрињава Пекинг, посебно од почетка рата у Украјини.

Кина је подложнија санкцијама од Русије, јер је кинеска економија више зависна од увоза и извоза.

"Ако гледамо на кратки рок, овде је реч о обезбеђивању енергетских потреба", изјавила је Јулија Гурол Халер, предавач на Катедри за међународне односе на Универзитету у Фрајбургу.

Међутим, ослонац нове кинеске стратегије је постао Блиски исток. Кина је дестинација "број један" за саудијски извоз, а Арабија је, после Русије, други највећи добављач нафте за Кину. Поред трговине, две државе продубљују везе у технолошком и научном сектору.  

Кина је у марту посредовала у споразуму о помирењу између Саудијске Арабије и Ирана, остављајући САД по страни. "То показује да регионални актери на Кину више не гледају само као на економског партнера, већ и као на политичку и безбедносну силу у успону", сматра Гурол Халер.

Саудијска Арабија је одлучила да се придружи Шангајској организацији за сарадњу, која укључује Кину и Индију, а овог лета Саудијска Арабија је позвана да се придружи БРИКС-у – савезу Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке.

Чланице БРИКС-а расправљају о томе како направити заједничку валуту.

Како каже Гурол Халер: "О томе се много расправља међу чланицама незападног блока. То је финансијска страна много крупнијег геополитичког феномена. Ради се о смањењу зависности од САД."

 "Укупни замах изградње антизападног блока створиће шире геополитичке импликације за САД", додаје Гурол Халер. "На Блиском истоку већ видимо како се улога САД смањује."

Савез Пекинга и Ријада показује да примат долара неће остати неприкосновен.

image