Свет

Нервоза на тржишту: Саудијска Арабија би могла да потопи цене нафте и угрози САД

Група ОПЕК продужила смањење производње нафте, што је изазвало нервозу на тржишту
Нервоза на тржишту: Саудијска Арабија би могла да потопи цене нафте и угрози САДGetty © Joe Raedle / Staff

Саудијска Арабија - највећи светски извозник сирове нафте - могла би да преплави тржиште већим залихама нафте како би вратила контролу над ценама, упозорава стручњак за енергетска тржишта.

Како наводи "Бизнис инсајдер", упозорење је уследило након састанка групе ОПЕК+ на којем су чланице најавиле да ће смањити производњу.

Пол Санки из "Санаки рисерча" за Си-Ен-Би-Си каже да Саудијска Арабија има капацитет да повећа производњу за додатних 2,5 милиона барела дневно, али да покушава да контролише тржиште мањом производњом. Водећа чланица ОПЕК-а у четвртак је продужила смањење производње од милион барела дневно за први квартал 2024.

Он је подсетио да је Саудијска Арабија "шокирала" тржишта 2014. године, када га је на сличан начин "потопила" обарајући цену сирове нафте са максимума од око 110 долара по барелу на 50 долара.

Пад цена је на крају приморао произвођаче са вишим трошковима да напусте тржиште јер производња више није била исплатива. У међувремену, Саудијска Арабија је наставила да пумпа нафту, јер је боље могла да издржи ниске цене. Како су залихе њихових ривала нестале, краљевство је могло да врати контролу над ценама.

У међувремену, производња сирове нафте у САД је ове године скочила и у септембру је достигла рекорд са више од 13,2 милиона барела дневно, према подацима Управе за енергетске информације.

image