Економија

Петродолар на издисају: Саудијска Арабија и Кина потписале споразум о трговини у сопственим валутама

Вредност аранжмана износи 50 милијарди кинеских јуана или 26 милијарди саудијских ријала, односно 6,93 милијарде америчких долара
Петродолар на издисају: Саудијска Арабија и Кина потписале споразум о трговини у сопственим валутамаwww.globallookpress.com © Christian Ohde, via www.imago-im

Кина и Саудијска Арабија потписале су споразум о размени локалних валута вредан око седам милијарди долара, продубљујући своје везе јер земље широм Блиског истока и тржишта у развоју желе да допринесу дедоларизацији и да трговину пребаце у друге валуте.

Народна банка Кине и Централна банка Саудијске Арабије потписале су споразум о размени валута, односно валутном свопу, објавила је Народна банка Кине. Вредност аранжмана износи 50 милијарди кинеских јуана или 26 милијарди саудијских ријала, односно 6,93 милијарде америчких долара.

Договор Пекинга и Ријада о валутном свопу важиће три године и може да се продужи уз заједничку сагласност, преноси "Ројтерс".

"Успостављање билатералног аранжмана о размени валута између Кине и Саудијске Арабије помоћи ће јачању финансијске сарадње двеју земаља, проширити употребу локалних валута и промовисати трговину и инвестиције", наведено је у саопштењу Народне банке Кине.

Кина, која промовише употребу јуана у трансакцијама са великим извозницима енергије и роба, највећи је трговински партнер Саудијске Арабије.

Јачање односа Пекинга и Ријада

"Блумберг" наводи да је овај споразум најновији знак јачања односа Пекинга и Ријада. Иако је Саудијска Арабија дуго била један од главних кинеских добављача нафте, пословне везе су се прошириле последњих година, а "Сауди Арамко" улаже милијарде долара у кинески петрохемијски сектор и краљевство покушава да привуче кинеске технолошке компаније.

Кинески председник Си Ђинпинг посетио је Ријад прошле године, а две земље су потписале начелне споразуме у вредности од 50 милијарди долара. Саудијци желе да ојачају сарадњу са Кином, јер утицај САД опада.

Они такође ближе сарађују на геополитичким питањима. Кина је у марту помогла у посредовању у приближавању Саудијске Арабије и Ирана. А у понедељак је блискоисточна делегација предвођена саудијским министром иностраних послова отпутовала у Пекинг на разговоре о деескалацији рата између Израела и Хамаса.

image