Свет

Саудијска Арабија одустаје од нормализације односа са Израелом: Окреће се Ирану?

Краљевство се "противи губитку невиних живота" и изразио "непоколебљив став Ријада у залагању за палестинску ствар", наводи се у саопштењу
Саудијска Арабија одустаје од нормализације односа са Израелом: Окреће се Ирану?© Tajug/AP Photo/Susan Walsh, File

Саудијска Арабија замрзнуће планове које подржавају САД за нормализацију односа са Израелом, преноси Ројтерс позивајући се на два извора.

Разлог зашто Саудијска Арабија одустаје од нормализације односа са Израелом је страх да би он могао да разљути Арапе широм региона који подржавају Палестинце.

Наиме, Ријад је био спреман да успостави односе са Израелом у замену за војну и нуклеарну сарадњу са САД. Од Израела су тражени уступци за Палестинце али Ројтерс наводи да је Ријад био спреман да не инсистира на њима, али до најновије ескалације насиља.

Први извор упознат са размишљањима Ријада рекао је да разговори за сада не могу да буду настављени и да би питање израелских уступака за Палестинце требало да буде већи приоритет када се дискусије наставе.

"Нормализација се већ сматрала табуом (у арапском свету)... овај рат то само појачава", рекао је саудијски аналитичар Азиз Алгашијан.

Ројтерсов извор рекао је да је Вашингтон ове недеље извршио притисак на Ријад да осуди напад Хамаса, али је саудијски министар спољних послова принц Фејсал бин Фархан одбио.

Регионални сукоб је такође подстакао саудијског престолонаследника и иранског председника да први пут поразговарају телефоном након што је иницијатива уз посредовање Кине подстакла ривале из Залива да поново успоставе дипломатске односе у априлу.

У саудијском саопштењу се наводи да је престолонаследник Мохамед бин Салман рекао Ебрахиму Раисију да "краљевство улаже максималне напоре да се ангажује са свим међународним и регионалним странама како би зауставила даља ескалација", што је у основи потеза Ријада да обузда кризу, објашњава агенција.

Високи ирански званичник рекао је Ројтерсу да позив који је Раиси упутио престолонаследнику има за циљ да подржи "Палестину и спречи ширење рата у региону". "Позив је био добар и обећавајући", додао је званичник.

Саудијска влада није дала више детаља о позиву, али је у саопштењу наведено да је престолонаследник навео да се краљевство "противи губитку невиних живота" и изразио "непоколебљив став Ријада у залагању за палестинску ствар".

Ројтерс наводи и да су заливске државе забринуте да би Иран могао да буде увучен у сукоб.

Алекс Ватанка, директор Програма за Иран на Блискоисточном институту у Вашингтону, рекао је да је прошла недеља показала како су се саудијске и иранске визије региона разишле.

"Саудијци су и даље убеђени да регион, а и сама Саудијска Арабија, треба да се окрену ка регионалној сарадњи и економском развоју. Чини се да Иран мисли да је приоритет да се прво бори против Израелаца", рекао је он.

image