Свет

Преминуо Дик Марти, аутор извештаја о трговини органима на КиМ

Швајцарски тужилац је био аутор извештаја на основу којег су основана Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова у Хагу у којима се тренутно суди лидерима ОВК – Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију
Преминуо Дик Марти, аутор извештаја о трговини органима на КиМ© Printscreen/Youtube/Temps Présent

Швајцарски тужилац и некадашњи сенатор Дик Марти преминуо је у 79. години, саопштила је његова Либерално-радикална странка а преносе швајцарски медији.

Марти je био аутор извештаја из 2010. године под насловом "Нечовечно поступање са људима и недозвољена трговина људским органима на Косову", познатом као "Мартијев извештај", на основу којег су основана Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова у Хагу у којима се тренутно суди лидерима ОВК – Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију.

Тема извештаја биле су сумње на трговину органима на Косову и Метохији у које су били умешани високорангирани припадници тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Тај извештај је објављен након што је тим истражитеља, на челу са самим Мартијем, завршио двогодишњу истрагу која се водила од 2008. до 2010. у име Парламентарне скупштине Савета Европе у којој је Марти био сенатор из Швајцарске.

Истрага је иницирана на основу претходних навода Карле Дел Понте, бивше главне тужитељке Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), које је она објавила у својим мемоарима, "Госпођа тужитељка" 2008. године.

Њене тврдње о гнусним злочинима припадника ОВК, међу којима и раширена трговина људским органима, изазвале су шок широм света.

Мартијев извештај је поткрепио многе Дел Понтеине тврдње. У њему се конкретни високорангирани припадници ОВК именују као починиоци ужасних злочина попут убистава, отмица, мучења, присилних нестанака, учешћа у организованом криминалу и трговине органима током и убрзо након рата на КиМ који се водио 1998. и 1999. године.

Његов извештај је у јануару 2011. године у целости и дословно усвојен резолуцијом Савета Европе

Марти је 18. децембра 2020. године изјавио да су му је у полицији речено да му је живот угрожен и да ће бити стављен под високу полицијску заштиту.

Он је том приликом тврдио да претње смрћу "изгледа долази из одређених кругова српских обавештајних служби" које су, како је навео, тражиле од плаћених убица из подземља да га ликвидирају како би "бацили кривицу на Албанце са Косова".

"Има некадашњих бораца који су се специјализовали за убиства по наруџбинама, за новац, тако да није потребно пуно новца да бисте тако неког ликвидирали. Очигледно да нека државна служба жели да ме елиминише да би дискредитовала свог противника, што је апсолутно неприхватљиво. Наше судске власти морају реаговати чврсто и брзо", поручио је Марти том приликом.

image
VV inauguration
banner