Свет

Трговина органима: Како је окончан историјски важан случај у Великој Британији

Све је почело када је "Данијелу", двадесетједногодишњем уличном продавцу из Нигерије, понуђен наводно бољи посао у Великој Британији. Убрзо је схватио да од посла нема ништа, а полицијска истрага је водила до једног од најмоћнијих нигеријских политичара
Трговина органима: Како је окончан историјски важан случај у Великој БританијиGetty © Christopher Furlong

У Великој Британији је у марту окончан први кривични процес за трговину људима због вађења органа, а оптужени су добили вишегодишње затворске казне.

Увид у истражну документацију и разговор са онима који су били укључени у случај показује да није било ни мало лако доћи до коначне пресуде, пише Би-Би-Си. 

Све је почело када је "Данијелу", двадесетједногодишњем уличном продавцу из Нигерије, понуђен наводно бољи посао у Великој Британији. 

Крв му је извађена крв још док је био у Нигерији. Мислио је да се ради о британској визи, али заправо су проверавали да ли је довољно здрав да му се извади бубрег.

Стављен је на лет за Лондон, али без новца и није смео да узима свој пасош - контролисан му је сваки корак. 

Трговци људима су га упознали са младом Нигеријком Соњом која је била болесна и надала се да ће да добије његов бубрег. Он је представљен као њен рођак, добровољни донор, јер закон дозвољава да донирате некоме свој орган, али не да то чините за финансијску надокнаду.

Данијел је добио и преводиоца који га је учио да каже докторима све што желе да чују, али, ипак, превара није успела и Данијел је отишао у полицију. Истрага је одвела детективе до Соњиног оца, једног од најмоћнијих нигеријских политичара. 

Ајк Екверемаду је изјавио на суђењу да је био обманут и да никада није намеравао да искористи Данијела. Штавише, сазнало се да је оптужени у Нигерији помогао да се усвоје закони који давање органа за награду третирају као кривично дело.

На суду се, међутим, показало да Данијел није једина особа која је доведена у Велику Британију због трговине органима. Још једна илегална трансплантација обављена је 2021. године. 

Човек који је том приликом добио орган, др Обина Обета, у Данијеловом случају завршио је на оптуженичкој клупи са Соњиним родитељима. Он је био њихов посредник и организатор када је требало узети бубрег од Данијела. У Обетином случају, такође се лагало да су донор и прималац рођаци. 

На суђењу се показало да иако је Данијелова трансплантација стопирана, нико из "Ројал фри хоспитал" није обавестио полицију о својим сумњама, што значи да је Данијел остао у ризику. 

Трансплантацијски туризам

У јулу прошле године, плаћена трансплантација у иностранству постала је прекршај у Енглеској, Шкотској и Велсу. Сви клиничари у Великој Британији сада су законски обавезни да пријаве сваког појединца који се врати и захтева накнадну негу. 

Специјалиста за бубреге из Бирмингема др Аднан Шариф рекао је да је тешко доказати злочин "али да знају да се то дешава", наводећи недавно истраживање које показује да је забележено око 150 случајева повратка људи у Велику Британију током периода од 10 година, од чега се у већини случајева радило о трансплантацији бубрега.

Извршни директор Управе за људска тквиа (ХТА) др Колин Саливан рекао је да је, од промене закона прошлог јула, полицији упућено "прегршт" случајева. 

Случајеве модерног ропства је, ипак, често веома тешко доказати. У Данијеловом случају, инспектори су очекивали да истрага траје годинама, јер су кривци напустили земљу. 

Али када су сазнали да брачни пар Еквемераду лети за Лондон, ухапсили су их и одузели им телефоне, што им је помогло да открију заверу. 

Кључни докази биле су поруке о накнади донору у износу од  5.487 долара.

Страх од одмазде

Суђење није било једноставно. Нигеријски сенатори су покушали да преместе суђење у Нигерију.

Осим тога, покушали су да ступе у контакт са жртвом, што је одмах сигнализирало да жртва није безбедна, рекао је један од детектива. 

Сенатор који је предводио делегацију и који је посетио Икеа Екверемадуа у затвору рекао је да је желео да изврши "дипломатски притисак" да се ситуација реши, али је негирао да је желео да помогне колеги да се извуче - подсећајући да је Нигерија такође потписница међународних конвенција о трговини људима. 

Дана 23. марта три особе Ајк Екверемаду је осуђен на девет година и осам месеци затвора. Његова супруга Беатрис добила је четири и по године. Посредник, др Обета, осуђен је на 10 година, док је Соња ослобођена оптужби. 

Данијел је под полицијском заштитом у Великој Британији и не осећа се безбедно да се врати у Нигерију, због страха од одмазде. 

image