Свет

Тотални пораз француске моћи: Африканци гасе војни пакт Г5

Након изласка Малија, Буркине Фасо и Нигера из уније, Чад и Мауританија су најавили да ће спровести мере из члана 20 - који се односи на распуштање војног савеза
Тотални пораз француске моћи:  Африканци гасе војни пакт Г5© Photo by John Kalapo/Getty Images

Чад и Мауританија, једине две преостале чланице алијансе Г5 Сахел, која је успостављена уз помоћ Париза 2014. године, најавиле су распуштање те афричке антиџихадистичке коалиције, што је још један корак ка потпуном нестајању француске моћи у том делу Африке.

Након што је, после изласка Малија, Буркине Фасо и Нигера из овог пакта, "спала књига на два слова", Чад и Мауританија поручили су да да поштују "суверену одлуку" западноафричких нација и најавили да ће "спровести све неопходне мере у складу са одредбама Конвенције о стварању Г-5 Сахела, посебно у њеном члану 20". 

Поменути члан, наиме, подразумева да се унија може распустити ако то затраже најмање три државе чланице.

Од француске чизме избављени Мали, Нигер и Буркина Фасо потписали су у септембру повељу о формирању новог пакта, али овај пут без Париза с којим су прекинули војне везе – реч је о Алијанси држава Сахела (АЕС), која има и механизам колективне одбране у случају напада на једну од чланица.

Посебан шок за Французе било је то што је споразум потписан само дан након што је делегација руског Министарства одбране посетила престоницу Малија, што би могло да сугерише да су око овог питања одржане прелиминарне консултације са Москвом, чији утицај у овом региону у последње време све више расте.

Лидери Нигера верују да ће нова унија, која настоји да омогући да се све три земље заједно боре против спољних и унутрашњих безбедносних претњи, трансформисати регион из "зоне несигурности" у "зону просперитета".

Последњих година, Сахел је био поприште низа војних удара (Мали 2020. и 2021, два пуча у Буркини Фасо 2022. и Нигер 2023.) који су довели на власт војне вође незадовољне безбедносном ситуацијом и француском управом.

У време док су се Французи још нешто и питали у том делу Африке, 2014. године је формирана групација Г5.

Након што је ногу повукао Мали који је први, прошле године изашао из савеза тврдећи да га је "инструментализовао спољни свет" , одлуку да не желе да буде у унији под француским окриљем донеле су затим и Буркина Фасо и Нигер. Те две државе прошле недеље објавиле су да се повлаче "у пуном суверенитету" из свих тела Г5, између осталог и из њихових заједничких војних снага.

"Организација не успева да оствари своје циљеве. Још горе, легитимне амбиције наших земаља да од Г5 Сахел направе зону безбедности и развоја, ометају институционалне бирократије из претходне ере, које нас убеђују да наш процес независности и достојанства није компатибилан са учешћем Г5 у свом садашњем облику", навеле су две државе повлачећи се.

Војни лидери Буркине Фасо и Нигера оптужили су Сахел Г5 да служи страним интересима, посебно интересима бивше колонијалне силе Француске која је у Сахелу од 2013. године распоредила око 5.000 војника у оквиру операције  за подршку домаћим снагама у борби против џихадиста.

Као и Мали, и ове две земље сада су отказале гостопримство француским војницима и наредиле им да се повуку са њихове територије.

Да последње трзаје француске моћи у региону Западне Африке, прати раст руског утицаја, приметио је недавно "Њујорк тајмс".

Како су, после пучева, наде у економске могућности и друштвени напредак у оквиру партнерства са Француском и Западом све мање, апетит за моћним савезником попут Русије је порастао, објаснио је тај лист.

Пошто је Русија направила продор у неке земље западне и централне Африке, њена застава је била највидљивији знак ширег геополитичког померања у региону.

"Руска застава је постала симбол отпора у западној Африци, повезана са антизападним и антифранцуским ставовима", рекао је за "Њујорк тајмс" Кајл Волтер, шеф истраживања у технолошкој компанији "Логика".

image