Свет

Банде у Нигерији убиле 160 људи, више од 300 повређено

Људи су спавали када је пуцњава почела
Банде у Нигерији убиле 160 људи, више од 300 повређено© Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba

Најмање 160 људи убијено је у централној Нигерији у низу напада наоружаних банди на села, где је још више од 300 особа рањено.

"Гардијан" јавља да се ове бројке знатно разликују од првобитних процена, када је речено да је у региону, оптерећеном верским и етничким тензијама, страдало само 16 грађана.

Наоружане групе, локално назване "бандити", покренуле су "добро координисане" нападе у "не мање од 20 различитих заједница" и запалиле куће, рекао је за АФП шеф локалне владе у Бокосу.

Према привременим подацима локалног Црвеног крста, у 18 села у региону Бокос умрле су 104 особе.

Такође је пријављено да је најмање 50 људи погинуло у неколико села у области Баркин Лади, рекао је члан државног парламента Диксон Чолом.

Он је осудио нападе и позвао снаге безбедности да брзо делују.

"Нећемо подлећи тактици ових трговаца смрћу. Јединствени смо у нашој потрази за правдом и трајним миром", рекао је он.

Напади су почели у области Бокос и прелили су се на суседни Баркин Лади где је пронађено 30 мртвих, рекао је локални председник Данжума Дакил.

У недељу је гувернер државе Плато Калеб Мутфванг осудио насиље, назвавши га "варварским, бруталним и неоправданим".

"Влада ће предузети проактивне мере да обузда текуће нападе на невине цивиле", рекао је Гјанг Бере, портпарол гувернера.

Пуцњава је трајала до понедељка касно поподне, тврди извор АФП из овог региона, који се налази на линији раздвајања између претежно муслиманског севера Нигерије и претежно хришћанског југа.

Маркус Аморуду, становник села Мусху, рекао је да су људи спавали када су одјекнули пуцњи.

"Били смо уплашени јер нисмо очекивали напад. Људи су се сакрили, али су нас нападачи заробили, неки су убијени, други рањени", рекао је он за АФП.

"Амнести интернешенел" је критиковао владу након напада, на Иксу (некадашњем Твитеру) објављујући, да "нигеријске власти нису успеле да окончају честе смртоносне нападе на руралне заједнице државе Плато".

Северозападну и централну Нигерију дуго су терорисале бандитске милиције које делују из база које су дубоко у шумама и врше рације у селима како би пљачкале, или киднаповале становнике ради откупнине.

Конкуренција за природне ресурсе између номадских сточара и фармера, појачана брзим растом становништва и климатским притисцима, такође је погоршала друштвене тензије и изазвала насиље, указује "Гардијан".

Британски лист наводи да је у џихадистичком сукобу који бесни у североисточној Нигерији од 2009. године, убијено десетине хиљада људи и расељено око два милиона особа, док се Боко Харам бори за превласт са ривалима повезаним са групом Исламска држава.

image