Свет

Разорни земљотреси у Јапану: Упозорење на цунами и у Русији, Северној и Јужној Кореји (ВИДЕО)

Најмање четири особе су погинуле. И даље се трага за неколико особа за које се верује да се налазе испод рушевина
Разорни земљотреси у Јапану: Упозорење на цунами и у Русији, Северној и Јужној Кореји (ВИДЕО)© Tanjug/Kyodo News via AP

Неколико снажних земљотреса, од којих је најјачи био магнитуде 7,6 степени, у префектури Ишикава у централном Јапану проузроковали су материјалну штету, а у тој области издат је највиши степен упозорења на цунами који је категорисан као "велики", а локалном становништву саветовано је да се евакуише.

Најмање четири особе су погинуле. И даље се трага за неколико особа за које се верује да се налазе испод рушевина.

Наређена је и евакуација 100.000 људи.

Више од 36.000 људи је остало без струје у префектури Ишикава, а до сада је пријављено рушење више од 30 зграда у граду Вајима, преноси Ројтерс.

Упозорење на цунами у нижем степену издато је и за префектуре Нигата, Тојама, Јамагата, Фукуи и Хјого, које се такође налазе дуж обале Јапанског мора, преноси ТВ НХК.

Цунами висине 1,2 метра погодио је обалу Виџиме, у префектури Ишикава.

Очекује се да ће цунами висине пет метара погодити обалу острва Ното.

Такође, за два сата на западној обали Јапана у области префектура Ишикава и Ниигата забележено је 29 земљотреса, показују статистички подаци метеоролошке агенције.

Званичници града Сузу саопштили су да се неколико кућа и далековода срушило, а у том граду је забележен земљотрес интензитета више од шест, према јапанској скали интензитета од 0 до седам.

Земљотрес се осетио и у Токију.

Железничка компанија Источног Јапана саопштила је да је рад на линији неких брзих возова Шинкансен, познатији као воз метак, обустављен и да није познато када ће поново бити успостављен.

Руско Министарство за ванредне ситуације издало је упозорење на цунами на острву Сахалин и у Владивостоку, на истоку Русије.

"Таласи цунамија могли би да погоде подручја дуж западне обале Сахалина", саопштио је регионални огранак Министарства за ванредне ситуације, наводећи да је активиран систем упозорења у тим подручјима, преноси ТАСС.

Градска управа Владивостока саопштила је да је издато упозорење на цунами у том граду на крајњем истоку Русије: рибари и сви који планирају да исплове требало би одмах да се врате на обалу. Према Цунами центру, очекује се да цунами таласи од 0,3 метра стигну из Залива Усури и дођу до обале Владивостока.

Упозорење на цунами издале су у Северна и Јужна Кореја за своје приобалне делове.

Јужнокорејска метеоролошка управа КМА саопштила је да би цунами изазван земљотресом у Јапану могао да доведе до пораста нивоа мора код источне обале Јужне Кореје, преноси Ројтерс.

КМА је саопштила да би цунами могао да стигне до обале источног града Кангунга и југоисточног града Поханга, уз процену да ће бити испод 50 центиметара висине.

Провинција Кангвон, која се налази поред Источног мора, послала је упозорења о цунамију становништву у шест приобалних градова и округа, позивајући их да се евакуишу.

Државни медији у Пјонгјангу јављају да таласи до 2,08 метара могу да стигну до обале Северне Кореје. 

Како је навео Европско-медитерански сеизмолошки центар, најјачи земљотрес био је на дубини од 13 километара, а епицентар је био 90 километара северно од Такаоке и 47 км североисточно од Анамицуа.

Јапанска управа за нуклеарну регулацију саопштила је да нису потврђене неправилности у нуклеарним електранама дуж Јапанског мора.

Фабрика Шика у Ишикави, најближа нуклеарна електрана епицентру земљотреса, зауставила је своја два реактора пре потреса ради редовних контрола, тако да није забележена штета од земљотреса, саопштила је агенција.

Претходно је "Хокурику електрик повер" саопштио да проверава своје нуклеарне електране не би ли уклонио било какве неправилности, односно да неправилности тренутно нема, али да компанија пажљиво прати ситуацију, пренео је НХК.

Снажан земљотрес и цунами погодили су североисточни Јапан 11. марта 2011. године, изазвавши велико разарање и нуклеарну катастрофу у Фукушими.

image