Свет

Обрт у Израелу: Врховни суд поништио одлуку владе Нетанијахуа

Због изборне реформе од које није хтео да одустане израелски премијер дошло је до протеста
Обрт у Израелу: Врховни суд поништио одлуку владе Нетанијахуа© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool, File

Врховни суд Израела одбацио је контроверзне реформе правосуђа које су прошле године изазвале протесте широм земље против владе премијера Бенјамина Нетанијахуа.

Осам од 15 судија пресудило је у корист поништавања закона, наводи се у саопштењу суда, јавио је Ројтерс.

Реформе које је влада претходно усвојила ограничиле би деловање Врховног суда и дале би влади веће право гласа у именовању судија.

Критичари кажу да би они озбиљно поткопали демократију у земљи слабљењем правосудног система.

Постоји снажно противљење Нетанијахуовој влади, која се сматра најдесничарском у историји Израела.

Одлука Врховног суда да поништи закон који је влада усвојила 2023. године уследила је након вишемесечних унутрашњих превирања.

У јулу је влада усвојила закон који је сада познат као закон о "разумности".

Тиме је укинуто овлашћење Врховног суда и нижих судова у Израелу да поништавају владине одлуке које се сматрају "крајње неразумним".

У то време, закон је изазвао широк гнев и поделе, што је навело стотине хиљада демонстраната да изађу на улице позивајући на укидање реформи и оставку премијера Бењамина Нетанијахуа.

Стотине војних резервиста - укључујући пилоте ваздухопловних снага - запретило је да ће одбити да се јаве на службу, што је довело до упозорења да би то могло да угрози војне способности Израела.

Израелско руководство је под притиском због неуспеха у спречавању напада Хамаса 7. октобра и због тога што се до сада показало да није у стању да спасе све израелске таоце, али и због начина на који се обрачунава са припадницима Хамаса, при чему је страдао велики број цивила, а пре свега деце.

image