Свет

Кање Вест најавио да ће се опет кандидовати за председника Америке

Реперу који се сада представља као Ји ово ће бити други председнички избори – прошли пут је освојио тек 60.000 гласова
Кање Вест најавио да ће се опет кандидовати за председника Америкеwww.globallookpress.com © IMAGO/Ron Sachs / CNP /MediaPunc

Познати амерички репер Кање Вест најавио је кандидатуру на председничким изборима у САД 2024. године. У видеу, објављеном на Твитеру, најавио је да ће му кампању водити десничар Мило Јанопулус, донедавни стажиста у тиму конгресменке Марџори Тејлор Грин.

Видео је постављен а потом суспендован на налогу "Патриот тејкс", који се бави "праћењем и разоткривањем десничарског екстремизма и других претњи демократији".

Одговарајући на питање особе која га је снимала, да ли ће се кандидовати, Кање је уз смех одговорио: "Да. Једноставно, јер нико не може да ми каже шта треба а шта не треба да кажем. Само се крећемо ка будућности."

Весту је иначе приватни Твитер налог враћен после прошломесечне суспензије због антисемистских изјава.

Реперу, који се сада представља као Ји, ово ће бити други председнички избори. Ватрени Трампов следбеник кренуо је у самосталну кампању 2020. године. Тада је његова Рођенданска странка добила тек 60.000 од укупно 160 милиона гласова Американаца. Додуше, за њега се гласало само у 12 држава, пошто је у осталим закаснио за предају кандидатуре.

Пре две године Кање је изјавио да се његова политичка платформа заснива на моделу Ваканде, измишљеног афричког краљевства Малвеловог суперхероја Црног пантера. Приоритети су му били окончање полицијске бруталности и чишћење хемикалија "из наших дезодоранаса и пасти за зубе", а у фокусу му је била заштита "велике војске Америке".

image