Свет

Трамп објавио председничку кандидатуру за изборе 2024. године

Како бих учинио Америку поново великом, објављујем моју кандидатуру за председника Сједињених Америчких Држава, рекао је некадашњи председник САД
Трамп објавио председничку кандидатуру за изборе 2024. годинеNone © Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Некадашњи амерички председник Доналд Трамп објавио је да ће се поново кандидовати за председника Сједињених Америчких Држава на изборима 2024. године.

Трамп се обратио јавности из своје резиденције Мар-а -Лаго на Флориди са скупа на којем је присуствовало неколико стотина његових присталица и чланова Републиканске странке.

"Како бих учинио Америку поново великом, објављујем моју кандидатуру за председника Сједињених Америчких Држава", рекао је Трамп, а преноси Ројтерс.

У једночасовном говору бивши амерички председник говорио је о проблемима за које сматра да највише муче нацију, попут криминала, дроге и илегалне имиграције, али се дотакао и неких нових – позива на ограничење мандата у Конгресу, увођење прописа о трговању акцијама са савезне званичнике и забрани лобирања за бивше чланове кабинета и Конгреса.

"Пре две године били смо велика држава и ускоро ћемо поново бити велики", рекао је Трамп.

Поменуо је и садашњег председника САД Џозефа Бајдена којег је окривио за повлачење америчких трупа из Авганистана које је учинило да држава постане "предмет подсмеха", али и за потезе у вези са руско-украјинским конфликтом.

"За разлику од Бајдена који нас највероватније води у Трећи светски рат, који заиста може да се догоди, чуваћу Америку од будаластих и беспотребних страних ратова", истакао је Трамп.

У говору је обећао својим присталицама да ће радити на томе да побошља изборни систем у Сједињеним Америчким Државама и критиковао гласање поштом.

Непосредно пре Трамповог обраћања, америчка Савезна изборна комисија потврдила је да је Трамп постао први кандидат за изборе 2024. који је поднео своју кандидатуру за председничке изборе, преноси ТАСС.

Трампова објава да ће се по трећи пут кандидовати за председника стиже око недељу дана после одржаних међуизбора који нису донели очекивани "црвени цунами" и убедљиву победу републиканаца која би "потопила" демократе.

Гласови на међуизборима још увек се броје у неким савезним државама, али је извесно да су републиканци на корак од освајања већине у Представничком дому Конгреса, док Сенат остаје под контролом демократа. Појединци из Републиканске странке окривили су Трампа за не тако тријумфалне резултате којима су се надали, а како преноси конзервативни "Фокс њуз", било је предлога да он одложи своје обраћање и најаву кандидатуре.

Овај медиј подсећа и да Трампова објава председничке кандидатуре долази неколико месеци пре него што кандидати уобичајено саопштавају да улазе у изборну трку. Амерички медији подсећају и да се против некадашњег америчког председника води неколико истрага.

На Трампову објаву реаговао је кратко и председник САД Џозеф Бајден који је на Твитеру објавио видео и поруку: "Трамп је изневерио Америку".

Бајден је изјавио почетком новембра да планира да уђе у нову председничку изборну трку, али је додао да ће коначну одлуку тек донети и саопштити је јавности почетком следеће године.

Вести из Флориде коментарисао је и посланик руске Државне думе Олег Морозов који је за РИА Новости изјавио да ће ако Доналд Трамп замени Џозефа Бајдена на месту председника САД то дати шансу за нову преговарачку позицију о низу међународних питања, као и да ће "умор од украјинске теме" бити неизбежан. Морозов је навео и да републиканци могу променити улог за две године и променити идеју о свом председничком кандидату.

Спекулише се да би најозбиљнији противкандидати из редова републиканаца могли бити Мајк Пенс, бивши потпредседник, и Рон Де Сантис, гувернер Флориде који је однео убедљиву победу на међуизборима над демократским противкандидатом.

Доналд Трамп победио је на председничким изборима 2016. године Хилари Клинтон, док је на наредним 2020. изгубио од демократе Џозефа Бајдена, у трци коју је жестоко оспоравао наводећи да је дошло до масовне изборне крађе, а због чега га и данас поједини амерички медији оптужују да је изнео лажи у вези с тим и да је посредно одговоран за немире на Капитол Хилу 6. јануара 2021.  

 

image