Свет

Приштински лобиста сенатор Боб Менендез оптужен да је примао мито од Катара и Египта

Сенатор су нуђени и луксузни ручни сатови, чије се цене крећу од 9.990 до 23.990 долара
Приштински лобиста сенатор Боб Менендез оптужен да је примао мито од Катара и Египтаwww.globallookpress.com © Lev Radin

Савезни суд из Њујорка подигао је ревидирану оптужницу против сенатора Боба Менендеза која га терети за узимање мита од бизнисмена из Њу Џерсија и лобирање за катарског инвеститора, објавио је "Блумберг".

У оптужници се наводи да је Менендез примао мито у готовини и златним полугама, и да је заузврат дао "више јавних изјава" у знак подршке катарској влади. Према ранијој оптужници, Менендез је као председавајући Комитета за спољне послове Сената оптужен да је деловао као "агент Египта."

САД су у септембру оптужиле сенатора Менендеза и његову супругу да су примили стотине хиљада долара у готовини, златним полугама и "мерцедес кабриолет" од тројице бизнисмена из Њу Џерсија.

Менандез је оптужен и да је у септембру 2021. је присуствовао приватном догађају на Менхетну, чији је домаћин била катарска влада, где су му нуђени луксузни сатови, чије се цене крећу од 9.990 до 23.990 долара.

Адвокат Менендеза Адам Фи рекао је да нове оптужбе владе "заударају на очај" и да укључују "бизарне претпоставке о законитим контактима са страним званичницима."

Амбасада Катара у Вашингтону одбила је да коментарише ову оптужницу.

Како се наводи у оптужници, катарска инвестициона компанија пристала је да уложи десетине милиона долара у посао са некретнинама.

Менендез је овдашњој јавности познат по изјавама против формирања Заједнице српских општина на Косову, фаворизовању лажне државе Косово и залагању за кажњавање Србије, као и по својим опаскама на рачун председника Србије Александра Вучића.

image