Свет

Истраживање у Немачкој: Аналена Бербок при дну листе популарности, Шолц још гори

Оба званичника из владајуће "семафор" коалиције "прешишала" је Алис Вајдел из Алтернативе за Немачку
Истраживање у Немачкој: Аналена Бербок при дну листе популарности, Шолц још гориGetty © Mika Savolainen - Pool / Getty Images

Политичари владајуће немачке "семафор коалиције" нису се најбоље показали на првој анкети популарности у новој години, пише "Билд", истакавши да је министарка спољних послова из редова Зелених Аналена Бербок "склизнула" са 13. на 16. место ранг листе најпопуларнијих немачких политичара.

(Не)популарност канцелара Олафа Шолца је стабилна, и он се налази на месту тик испод Бербокове. Лидер Алтенративе за Немачку Тино Чурпала налази се тик испод Шолца.

Бербокову је престигао њен унутарстраначки противник за кандидатуру за канцелара, министар економије Роберт Хабек који се сада налази на 15. месту, а посебно је занимљиво да је од њега за једно место популарнија Алис Вајдел из редова АФД, која би се такође могла наћи у трци за канцелара на наредним изборима.

Импресиван успех је остварила и Сара Вагенкнехт, оштра противница досадашње политике Берлина према Русији која је прошле године основала своју странку након отцепљења од Левице.

Министар одбране Борис Писторијус (СПД) остао је на првом месту, а иза њега су премијер Баварске Маркус Содер (ЦСУ) и премијер Северне Рајне-Вестфалије Хендрик Вуст (ЦДУ), а лидер ЦДУ Фридрих Мерц попео се са 6. на 4. место.

image