Свет

Нова антиратна струја на немачкој политичкој сцени: Сара Вагенкнехт оснива сопствену странку

Још неименована странка засниваће се на противљењу досадашњој политици Берлина према Русији и Украјини, борби за социјална питања и заустављању неконтролисанког пријема миграната у Немачку, алармира "Билд"
Нова антиратна струја на немачкој политичкој сцени: Сара Вагенкнехт оснива сопствену странкуGetty © Steffi Loos/Getty Images

У Немачкој се формира нова "про-Путинова" партија са бившом посланицом у Бундестагу из редова Левице Саре Вагенкнехт, алармира "Билд".

Како наводи овај медиј, Вагенкнехт је најавила оставку у Левици и стварање сопствене политиче странке, а већ јој се придружило девет парламентараца, такође из њене бивше партије.

Додаје се да је немачка политичарка већ покренула кампању за скупљање донација којом ће финансирати нову странку.

Политика неименоване странке, наводи "Билд", засниваће се на противљењу антируским санкцијама и даљем наоружавању Украјине, побољшање односа са Москвом, борби за социјалну правду, али и противљењу неконтролисаног пријема миграната у Немачку.

Да нова странка Саре Вагенкнехт може уздрмати немачку политичку сцену указало је и скорашња анкета коју је "Ју гов" спровео за новинску агенцију ДПА, у којој се закључује да би чак петина немачких бирача барем размотрила да гласа за ту партију.

Тачније, шест одсто гласача би "дефинитивно" гласало за њу, док је још 14 одсто људи упитаних да ли би је подржали рекло - "вероватно да".

Вагенкнехт је у фебруару је предводила демонстрације код Бранденбуршке капије у Берлину на којима је учествовало око 10.000 људи, који су позвали на хитан прекид испоруке оружја влади у Кијеву и преговоре о прекиду ватре.

"Блумберг" је претходно оценио да Вагенкнехт има потенцијал да одвуче гласаче крајње десничарске Алтернативе за Немачку која тренутно води у предизборним анкетама у три источна немачка региона, али и да би њен одлазак из Левице тој странци практично онемогућио пребацивање цензуса од пет одсто за улазак у парламент на следећим националним изборима.

image