Свет

Блинкен у суботу путује у Турску

Амерички државни секретар долази као гост турског министра спољних послова, јавља "Хабертурк"
Блинкен у суботу путује у Турску© Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Амерички државни секретар Ентони Блинкен у суботу путује у Турску, преноси канал "Хабертурк" речи турског министра спољних послова Хакана Фидана.

"Драги пријатељи, Блинкен стиже у Турску у суботу. Долази као мој гост. То је оно што је планирано у овом тренутку, односно, ако не буде промена", истиче Фидан.

Како је јавио "Аксиос", Блинкен ће током посете Блиском истоку са тамошњим званичницима да разговара о рату у Гази. Њих двојица су недавно обавили телефонски разговор о ангажману лидера земаља Блиског истока како би се спречило ширење сукоба између Хамаса и Израела.

Такође, претпоставља се да ће разговарати о чланству Шведске у НАТО, с обзиром да Анкара чека да Вашингтон одржи обећања о продаји ловаца Ф-16 пре него што коначно одобри кандидатуру Стикхолма.

Спољнополитички одбор турског парламента одобрио је кандидатуру Шведске за чланство у НАТО-у после 19 месеци одлагања. Протокол за чланство је тренутно у Генералној скупштини Турске на разматрању.

Очекује се да ће Блинкен посетити Израел, Западну обалу, Јордан, Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и Катар, навео је извор.

То би била четврта Блинкенова посета Блиском истоку од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра.

Његово путовање је део низа посета високих званичника администрације Џозефа Бајдена које имају за циљ одржавање сталних консултација са израелском владом и регионалним партнерима о кризи у региону.

image