Свет

Ердоган о уласку Шведске у НАТО: Шта добијамо заузврат?

Вашингтон би на овај потез Анкаре требало да одговори одобрењем продаје авиона Ф-16 Турској, рекао је турски председник
Ердоган о уласку Шведске у НАТО: Шта добијамо заузврат?www.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Уколико Турска допусти улазак Шведске у НАТО, САД би требало да одобри продају авиона Ф-16 Анкари, поручио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"САД имају Конгрес, а ми имамо свој конгрес, односно парламент, који ће донети коначну одлуку о приступању Шведске НАТО-у. Као председник, поднео сам то парламенту на разматрање, а ви (САД) сте ми захвалили. Обавио сам своју дужност и сада очекујем нешто заузврат. Хајде да предузмемо те кораке заједно", рекао је Ердоган обраћајући се новинарима након повратка са самита земаља Персијског залива у Катару.

Он је такође рекао да Турска преговара о куповини европских борбених авиона "јурофајтер" у случају да САД одустану од продаје авиона Ф-16 Анкари, преноси ТАСС.

Ердоган је додао да Турска има и друге опције у погледу борбених авиона нове генерације.

Турска већ годинама чека да се Вашингтон изјасни по питању њеног захтева за куповину 40 борбених авиона Ф-16 и додатне опреме неопходне за поправку и надоградњу постојећих авиона у власништву Анкаре.

Државни секретар САД Ентони Блинкен рекао је раније да су неки чланови америчког Конгреса предложили да се испорука авиона услови Анкарином ратификацијом шведског захтева за улазак у НАТО.

Медији су почетком новембра известили да су технички преговори о куповини борбених авиона Ф-16 од САД завршени и да Анкара очекује позитивну одлуку по том питању.

Турски министар одбране Јашар Гулер најавио је планове за куповину авиона "јурофајтер тајфун" на саслушањима о војном буџету у парламенту средином новембра. Он је напоменуо да је Анкара већ добила сагласност Велике Британије и Шпаније и да покушава да убеди Немачку.

image