Свет

Блинкен после посете Анкари: Убеђен сам да ће Шведска брзо ући у НАТО

Турска је блокирала улаз Шведској у НАТО тражећи конкретније кораке у борби против екстремистичких организација, укључујући и курдску групу
Блинкен после посете Анкари: Убеђен сам да ће Шведска брзо ући у НАТО© Tanjug/Jonathan Ernst/Pool via AP

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је уверен да ће бити напретка у настојању Шведске за чланство у НАТО-у након разговора са турским колегом у Анкари.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поднео је парламенту нацрт закона о ратификацији чланства Шведске у војном савезу НАТО-а, након што је тај корак одлагао месецима. Предлог закона мора да одобри скупштински одбор за спољне послове пре гласања. Ердоган би га тада потписао као закон.

"Уверен сам да ћемо видети напредак у вези са тим", рекао је Блинкен новинарима на аеродрому пре него што је напустио Анкару, када су га питали да ли је Турска дала икаква уверавања да ће подржати чланство Шведске у НАТО-у, преноси Ројтерс.

Блинкен је казао да су САД веома охрабрене чињеницом да је Ердоган поднео ратификациони протокол парламенту, додајући да постоји "заједничка обавеза" Анкаре и Вашингтона да осигурају да се Шведска придружи алијанси. "Очекивао бих да ћемо видети да се то реализује", рекао је он.

Дуго неутралне Шведска и Финска поднеле су захтев за улазак у НАТО прошле године. Чланство Финске је закључено у априлу, али су кандидатуру Шведске задржале Турска и Мађарска тражећи гаранције да ће бити предузете конкретне мере против тероризма у земљи.

image