Свет

"Њузвик": Масовна отпуштања у 2024. години

Према новој анкети, укупно је 42 одсто средњих, 39 одсто великих компанија и 28 одсто малих предузећа навело да очекује отпуштања
"Њузвик": Масовна отпуштања у 2024. годиниGetty © Mario Tama

На Западу се у 2024. години очекују масовна отпуштања а, према новој анкети, то ће се десити готово половини компанија, извештава "Њузвик".

Анкету је спровела професионална платформа "Ризјум билдер", а заснована је на разговорима са руководством више од 900 компанија.

Према овом истраживању, скоро четири од 10 компанија саопштило је да очекује масовна отпуштања у 2024. години. Такође, више од половине компанија је саопштило да планира замрзавање запошљавања у 2024.

На питање зашто компаније прибегавају отпуштањима, половина анкетираних рекла је да је најважнији разлог очекивање рецесије. Мање од четири компаније изјавило је да планира отпуштања како би запослене замениле вештачком интелигенцијом (АИ). Недавно је компанија "Гугл" најавила да ће отпустити 30.000 запослених ради увођења АИ.

Током 2023. години, 65 одсто пословних лидера изјавило је да су се њихове компаније већ суочиле са отпуштањима, а 25 одсто их је саопштило да је већ отпустило 30 одсто радне снаге.

У 2024. значајан број запослених би могао бити отпуштен, а 22 одсто компанија већ је најавило отпуштање 30 или више одсто особља.

Укупно је 42 одсто средњих, 39 одсто великих компанија и 28 одсто малих предузећа навело да очекује отпуштања.

Такође, 65 одсто грађевинских и софтверских компанија каже да у наредној години очекују отпуштања.

Проблем са вишком запослених имаће и информационе, малопродајне, финансијске и осигуравајуће компаније. Чак 44 одсто информационих и 38 одсто финансијских компанија кажу да очекују отпуштања.

Како се наводи у овом истраживању, приликом отпуштања 62 одсто компанија имаће у виду радни учинак запослених, док 17 одсто тврди да ће користити принцип "последњи дошао, први отишао."

"За мала предузећа постоје неке опробане методе за избегавање отпуштања", изјавио је извршни директор компаније "Хоум граундс" Алекс Мастин.

"Треба размишљати ван уобичајених оквира и стварати нове идеје за зараду, маркетинг и смањење режијских трошкова", рекао је Мастин, додајући да запослени могу показати спремност да се обуче за више функција.

Међутим, ако посао може да се замени АИ технологијом, изгледи за запослене нису сјајни. Скоро четири од 10 пословних лидера саопштили су да планирају да запослене замене вештачком интелигенцијом.

image