Свет

МСП Кине о наводној сарадњи са Трампом: Не узимајте нас у уста без повода

Поводом недавних тврдњи да је бивши амерички председник Доналд Трамп наводно добијао новац од кинеских партнера, огласио се и Пекинг
МСП Кине о наводној сарадњи са Трампом: Не узимајте нас у уста без повода© Envato.elements.com

Америчким колегама предлажем да не говоре о Кини без повода, рекао је данас портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин, јављају "РИА Новости". 

"Ја ништа не знам о томе", кратко је додао кинески званичник, коментаришући извештај који је објавила демократска мањина у Представничком дому, а у којем се наводи да је бивши председник САД Доналд Трамп, путем бизниса које контролише, добијао вишемилионске уплате од страних партнера које су долазиле из Саудијске Арабије, Конгоа, Малезије, Албаније, Катара, Уједињених Арапских Емирата, Индије, Кувајта, Турске, Филипина, али и Кине.

Процењује се да је за време председничког мандата Трамп тако добио 7,8 милиона долара из 20 земаља, од чега је око 5,5 милиона, наводно, дошло само из Кине.

"Без обзира на Устав, председник Трамп није се обратио Конгресу и није добио одобрење да сачува та средства", пишу аутори извештаја. Према њиховим речима, Трамп је, наводно, покушао да сакрије ове трансакције, које су биле усмерене на лично и богаћење његове породице. 

"РИА Новости" подсећају да је извештај објављен у тренутку када републиканци разматрају импичмент председника САД Џозефа Бајдена због наводне умешаности у иностране бизнис операције његових рођака, пре свега, сина Хантера Бајдена.

image