Свет

Амерички политиколози за "Дојче веле": Оптужнице ће само ојачати Трампа

Бројни судски поступци који се воде против бившег председника САД само ће утврдити његов статус аутсајдера, чинећи га још пријемчивијим одређеним слојевима америчког друштва, сматрају политиколози
Амерички политиколози за "Дојче веле": Оптужнице ће само ојачати ТрампаGetty © Scott Olson/Getty Images

Бројни судски процеси који се воде против Доналда Трампа неће нашкодити угледу републиканског фаворита већ ће само ојачати његову ауру аутсајдера, сагласни су саговорници "Дојче велеа".

Професор политикологије и политичке психологије на Универзитету Минесоте Кристофер Федерико сматра да би пресуде против Трампа могле да одврате неодлучне бираче, али, како каже, не верује да ће му било каква пресуда нанети штету код његове верне базе у Републиканској странци.

Са тим ставом је сагласан и професор политикологије и политичке психологије Хауард Левин, који сматра да тужбе против Трампа не само да неће нашкодити угледу код његових присталица, него ће се десити супротно.

Оба саговорника немачког медија сматрају да Трамп има добру интуицију за обраћање својим бирачима, а које пре свега чине, како наводе, белци без факултетске дипломе и конзервативни мушкарци афричког или латиноамеричкога порекла.

Он се представља као аутсајдер, као што су и они, и шаље поруку да разуме њихов бес и страх да ће их елите у Вашингтону оставити на цедилу.

Према испитивањима јавног мњења, Трамп има велику предност пред другим републиканским кандидатима, као што су гувернер Флориде Рон Десантис или бивша гувернер Јужне Каролине и бивша амбасадорка при Уједињеним нацијама Ники Хејли.

Доналд Трамп је досад једини амерички председник против којег је двапут покренут поступак опозива пред Представничким домом, први пут, 2019. године због наводне злоупотребе положаја и спречавања рада Конгреса, а други пут, 2021. године због наводног подстрекивања на побуну у оквиру немира на Капитолу.

Међутим, како пише "Дојче Веле", то неће представљати препреку његовој кандидатури, пошто га је у оба случаја Сенат ослободио, премда, пред Трампом у изборној години стоји низ судских процеса.

Према речима професорке политикологије на универзитету у Индијанаполису Лоре Мерифилд Вилсон, постоје аргументи и за и против да се неко, против кога се води неки судски поступак, кандидује за председничку дужност.

"Међутим, аргументи се заснивају на моралу, способности расуђивања и склоностима, а не на стварним законима или правним препрекама", рекла је Вилсон.

Колорадо и Мејн су већ оспорили Трампу право да се кандидује, позивајући се на 14. амандман Устава, дописан после Грађанског рата, у коме се наводи да ко води побуну против државе не може више да обавља високу функцију.

Тим Трампових адвоката уложио је жалбу на пресуду у Мејну, а очекује се да ће оба ова случаја завршити пред Врховним судом САД. 

Он би могао да одлучи да је надлежност за 14. амандман на Конгресу, који је Трампа већ ослободио, или чак да је Трамп још уживао председнички имунитет.

image