Свет

Пољски пољопривредници обустављају протест на кључном прелазу са Украјином

Међутим, возачи камиона настављају протесте на преостала три гранична прелаза
Пољски пољопривредници обустављају протест на кључном прелазу са Украјиномwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Пољски пољопривредници су одлучили данас да обуставе протест на прелазу Медика на граници са Украјином, након што је влада пристала на њихове захтеве, јављају пољски медији.

Министарство пољопривреде је дало сагласност за спровођење сва три захтева пољопривредника када је реч о субвенцијама, повећању кредита за ликвидност и одржавању пољопривредне таксе на нивоу из 2023. године, пише портал "Интериа", преноси Ројтерс.

"Потписивањем споразума, протест на граничном прелазу Медика обуставља се на период који је неопходан за спровођење законских промена и на време потребно за спровођење додатних промена", наводи се у тексту споразума пољопривредника и пољске владе.

Међутим, возачи камиона настављају протесте на преостала три гранична прелаза.

Пољски возачи камиона блокирали су неколико прелаза са Украјином од 6. новембра, захтевајући да Европска унија поново успостави систем којим украјинске компаније морају да добију дозволе за рад у ЕУ, преноси Ројтерс.

Касније су им се придружили пољопривредници који су тражили субвенције владе за кукуруз и стопирање повећања пореза услед притужби на повећану конкуренцију из Украјине.

image