Свет

Око 2.150 украјинских камиона и даље блокирано на граници са Пољском

Пољски превозници који протестују жале се да велики број украјинских возача који улазе у Пољску превозе робу из Пољске у друге земље, поткопавајући локална предузећа која не могу да парирају нижим украјинским ценама
Око 2.150 украјинских камиона и даље блокирано на граници са Пољскомwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Око 2.150 украјинских камиона и даље је заглављено на граници са Пољском и не могу да се врате у Украјину, пошто пољске камионџије и даље протестују због, како тврде, нелојалне украјинске конкуренције.

Портпарол граничне службе Андриј Демченко рекао је новинарима да се блокаде настављају на три прелаза, а највећи редови су код прелаза Шехињи-Медике, пренео је "Кијев индепендент".

Он је рекао да се камиони крећу, али знатно успорено откако је почела блокада Шехиња.
Организатор протеста, Рафал Меклер, објавио је на платформи Икс (Твитер) намеру да се блокада продужи до 1. фебруара 2024.

Меклер је власник логистичке фирме и члан, како наводи "Кијев индепендент", крајње десничарске партије Конфедерација у Пољској.

Пољски превозници који протестују жале се да велики број украјинских возача који улазе у Пољску превозе робу из Пољске у друге земље, поткопавајући локална предузећа која не могу да парирају нижим украјинским ценама.

Украјински званичници и представници индустрије негирају оптужбе. ЕУ је упозорила пољску владу да обезбеди прекид блокаде. Иако су пољски возачи камиона који су протестовали рекли да ће се блокада односити само на робу која није неопходна, "Укринформ" је 20. новембра јавио да су камиони који су превозили хуманитарну помоћ или гориво и другу потребну робу данима били на граници.

image