Свет

Мађарска спремна да укине вето на даље финансирање Украјине

Будимпешта неће блокирати нове пакете финансијске помоћи за Кијев, уколико се сваке године буде радила ревизија финансијске помоћи, пише "Политико"
Мађарска спремна да укине вето на даље финансирање Украјине© Envato.elements.com

Мађарска ће укинути вето на издвајање још новца за Украјину уколико се на годишњем нивоу буде вршила ревизија тог финансирања, пише "Политико", а преносе "РИА Новости". 

"Будимпешта је сигнализирала да би могла да укине свој вето под условом да Европски савет сваке године изнова разматра помоћ Украјини. У пракси, то би (премијеру Мађарске Виктору) Орбану омогућило да сваке године блокира финансирање Украјине од ЕУ – или да добије уступке од Брисела због одустајања од вета", објашњава лист.

Мађарска је, иначе, средином децембра ставила вето на повећање вишегодишњег буџета ЕУ за Украјину за период од 2024. до 2027. године, укључујући и на финансијску помоћ у износу од 50 милијарди евра. 

Премијер Виктор Орбан није гласао против почетка преговора са Украјином о придруживању ЕУ, али је упозорио да ће Мађарска и даље имати "75 могућности" да блокира овај процес, уколико то буде хтела.

Следећи датум за преговарање о новом пакету помоћи за Кијев је 1. фебруар. Европска унија сада припрема резервни план вредан 20 милијарди евра за Украјину, захваљујући ком ће моћи да заобиђе Мађарску.

Кијев на све ово понавља да нема "план Б" у случају да Брисел и Запад у целини одлуче да не наставе да подржавају Украјину, што је јуче поновио и шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба.

image