Свет

"Блумберг": Бела кућа подржава заплену руске имовине

Бајденова администрација види овај потез као начин да натера Москву да плати штету нанету Украјини
"Блумберг": Бела кућа подржава заплену руске имовинеGetty © Drew Angerer / Staff

Бела кућа подржава идеју о конфискацији руске имовине која је била замрзнута од избијања сукоба у Украјини, пренео је "Блумберг", позивајући се на меморандум америчког Савета за националну безбедност (НСЦ).

НСЦ – који је главни форум америчког председника за разматрање питања националне безбедности, војне и спољне политике – проследио је документ Одбору за спољне послове Сената у новембру, наводи агенција.

Према допису, Бајденова администрација "у принципу" подржава нацрт закона који би "дао овлашћења која су потребна извршној власти да заплени руску суверену имовину у корист Украјине".

Око 300 милијарди долара руских фондова "замрзнуто" је на Западу, од чега више од 200 милијарди долара држи ЕУ, а остатак САД.

"Промена" у ставу Беле куће по том питању долази док републикански законодавци настављају да се опиру покушајима Бајденове администрације да прогура још 60 милијарди долара војне подршке Кијеву, наводи "Блумберг". Пакет ЕУ помоћи Украјини од 50 милијарди евра (55 милијарди долара) такође је замрзнут због вета Мађарске.

Високи званичник администрације рекао је за "Блумберг" да Вашингтон конфискацију руске имовине види као средство помоћу којег би Москва могла да плати штету нанету Украјини. Светска банка је прошле године проценила да би обнова земље коштала најмање 411 милијарди долара.

Бела кућа жели да усклади заплену руских средстава са својим савезницима из Г7, посебно онима у ЕУ, где је подршка тој мери "млака", наводи агенција. Немачка, Француска и Европска централна банка страхују да би то могло да угрози стабилност еврозоне и да испровоцира Русију да узврати, као и да конфискује стране фондове које је блокирала као одговор на акције Запада.

Очекује се да ће то питање бити размотрено на састанку лидера Г7 у фебруару, близу друге годишњице почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Током посете Естонији, украјински председник Владимир Зеленски поновио је да руска имовина у иностранству "треба да буде лоцирана, замрзнута и, на крају крајева, конфискована", а потом пребачена Украјини.

Коментаришући извештај "Блумберга", портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да би заплена руске имовине била корак ка "подривању међународног финансијског ауторитета и поверења међународних инвеститора" у САД.

Радећи на легализацији тог потеза код куће, Бајденова администрација покушава да "притисне" ЕУ, која држи већину замрзнутих средстава Москве, да почини сличне "незаконите радње" и суочи се са "неизбежним губицима, казнама и правним последицама", упозорио је Песков.

image