Свет

САД: Г7 да конфискује 300 милијарди долара руске имовине; ЕУ: Чек, полако

Заплењена средства не би била довољна за реконструкцију Украјине, али би разбеснела Москву
САД: Г7 да конфискује 300 милијарди долара руске имовине; ЕУ: Чек, полако© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Сједињене Државе су предложиле да радне групе из Г7 истраже начине како да заплене 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине.

САД су, уз подршку Уједињеног Краљевства, Јапана и Канаде, предложиле наставак припремних преговора како би опције за конфисковање средстава биле спремне за потенцијални састанак лидера Г7 крајем фебруара, пише "Фајненшел тајмс".

Три радне групе које је предложио Вашингтон би испитале правна питања око конфискације, начин примене такве политике и ублажавање ризика и опције за најбоље каналисање подршке Украјини.

Немачка, Француска, Италија и ЕУ изразиле су одређене резерве и потребу да се пажљиво процени законитост конфискације имовине Москве пре доношења одлука, кажу извори упућени у разговоре. 

Различите опције се истражују у западним престоницама, у распону од директног одузимања и трошења средстава Централне банке Русије, до коришћења прихода од замрзнутих средстава или њиховог коришћења као колатерала за кредите.

Вашингтон до сада није јавно подржао заплену руске имовине. Али САД су ове године приватно дистрибуирале документ за дискусију унутар Г7 у којем се сугерише да би заплена замрзнуте имовине Москве била законита као "контрамера да се Русија наведе да прекине своју агресију".

Европа, у којој се држи већина имовине, много је опрезнија, плашећи се могућих импликација по финансијску стабилност, као и одмазде Русије. Ту је и чињеница да новац неће бити довољан да покрије потребе Украјине за реконструкцију.

image