Свет

Маск о смрти америчког новинара Гонзала Лире: Потпуно безакоње

Убити америчког држављанина у притвору представља дрскост разбојничког и несигурног режима, навео је претходно амерички предузетник Дејвид Сакс
Маск о смрти америчког новинара Гонзала Лире: Потпуно безакоње© Slaven Vlasic/Getty Images for The New York Times

Вест о смрти новинара и блогера Гонзала Лира у притвору у Украјини је, који је имао америчко и чилеанско држављанство, потпуно безакоње, навео је амерички милијардер Илон Маск, коментаришући објаву америчког предузетника Дејвида Сакса.

"Ово је потпуно безакоње", написао је Маск на Иксу.

Претходно је Сакс написао да је Баједенова администрација могла да врати Гонзала Лиру једним телефонским позивом, међутим ни прстом нису мрднули.

"Стога је украјинска влада знала да може да повуче потезе некажњено. Ипак, убити америчког држављанина у притвору представља дрскост разбојничког и несигурног режима", написао је Сакс.

Претходно је амерички водитељ Такер Карлсон известио да је амерички новинар Гонзало Лира, који је раније критиковао Зеленског и Бајдена, преминуо у украјинском затвору "након мучења и тешке болести".

Карлсон је поделио ову информацију, позивајући се на Лириног оца. Према његовим речима, новинар је држан у изолацији више од осам месеци, а америчка амбасада ништа није учинила да му помогне.

image