Свет

Прицкер: Одлука о конфискацији руске имовине неће бити донета брзо и неће бити лек

Ако буде донета, одлука о конфискацији руске имовине биће колективна и донеће је све земље које су замрзле средства Руске Федерације у својим финансијским институцијама, рекла је у Давосу америчка званичница
Прицкер: Одлука о конфискацији руске имовине неће бити донета брзо и неће бити лек© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Конфискација руске имовине захтеваће колективну одлуку свих земаља које су замрзле средства Руске Федерације у својим финансијским институцијама, рекла је специјална представница Сједињених Америчких Држава за економски опоравак Украјине Пени Прицкер, додајући да ће за то бити потребно време.

"Ако одлука буде донета, она ће бити колективна. О питању конфискације имовине одлучиваће све земље у којима се налазе руски фондови. А за то је такође потребан правни основ. Али, по мом мишљењу, погрешно је мислити да ће ово постати лек или да ће се десити врло брзо", истакла је Прицкер на конференцији коју је Украјинска кућа у Давосу организовала првог дана Светског економског форума у том граду у Швајцарској, преноси Укринформ.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена сигнализирала је подршку нацрту закона који ће омогућити конфискацију око 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине и усмеравање ових средстава на обнову Украјине.

Према писању западних медија, САД и Велика Британија активно раде са другим земљама у Европи како би овај корак био могућ, услед забринутости да би конфискација суверене имовине Руске Федерације могла да наруши поверење у међународни финансијски систем.

Очекује се да ће у фебруару лидери земаља Г7 разговарати о законским опцијама за конфискацију имовине Руске Федерације.

image