Русија

Захарова: Ако ЕУ конфискује руску имовину, Русија ће узвратити

Марија Захарова наводи да је у питању крађа и да би представници Европске уније требало да почну ствари да називају правим именом
Захарова: Ако ЕУ конфискује руску имовину, Русија ће узвратитиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова каже да замрзавање и конфисковање руске имовине у Европи треба назвати крађом, а ако се Европска унија одлучи на такав корак, Русија ће узвратити истом мером. 

"Ово није замрзавање, ово је крађа. Ми тражимо од представника Европске уније да престану са вербалном манипулацијом и ствари називају правим именом. О замрзавању и прерасподели више не треба причати, само треба рећи:`Они краду`", рекла је она и подвукла да представници ЕУ треба једноставно да признају да ЕУ намерава да настави са крађом.

Претходно је шефица Европске комисије Урсуле фон дер Лајен изјавила да циљ Европске уније није замрзавање, већ конфисковање руске имовине у Европи како би се финансирала обнова Украјине и да је за то је потребно припремити правни оквир.

Захарова је навела и раније примере, како би објаснила да специјална војна операција у Украјини није једини повод за одузимање имовине. ЕУ од 2014. године искоришћава бројне нелегитимне и неразумне одлуке о замрзавању имовине руских грађана и компанија наводећи да је у питању санкција.

"Није прва година да постоји ова појава, а ова пракса је већ дуги низ година одобравана од највишег судског органа Европске уније - суда ЕУ. Он одбија да заштити имовину Руса, заправо, отворено даје примат политици, у односу на закон. Изгледа да ЕУ циља не само на приватне фондове, већ и на руску државну имовину. Пљачка усред бела дана, крађа", резимирала је Захарова.

Урсула фон дер Лајен рекла је оформљена радна група која се бави конфисковањем руске имовине.

"Конкретно, они утврђују који правне основе су потребне да би се конфисковала већ замрзнута имовина и искористила за финансирање обнове Украјине. Жеља постоји, али то није једнставно с правне тачке гледишта, предстоји много посла", најавила је је Фон дер Лајен.

Такође, лидери ЕУ су раније наложили ЕК да припреми предлог за коришћење замрзнуте руске имовине за финансирање обнове Украјине.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков тада је изјавио да ће Москва пронаћи начин да се бори против тога и да би оваква одлука била још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права.

На другој страни, немачки канцелар Олаф Шолц констатовао је да је конфисковање и употреба замрзнуте руске имовине веома тешко правно питање.

"За ово питање потребно је донети законско решење, што није лако, јер је случај без преседана", оценио је Шолц. 

Фон дер Лајенова и Шолц учествовали су на конференцији за обнову Украјине, која је одржана у Берлину, а шефица ЕК обећала је да ће ЕУ финансирати хитну обнову енергетске инфраструктуре Украјине.

 

image
VV inauguration
banner