Свет

Мрачна страна Давоса: Проститутке од 2.500 долара, магичне печурке и дезерт украшен златом

Кавијар, магичне, односно халуциногене печурке, десерти "зачињени" златним листићима, проститутке по "скромној" цени од 2.500 долара по ноћи – део су "сценографије" Светског економског форума
Мрачна страна Давоса: Проститутке од 2.500 долара, магичне печурке и дезерт украшен златом© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Кавијар, магичне, односно халуциногене печурке, десерти "зачињени" златним листићима, проститутке по "скромној" цени од 2.500 долара по ноћи, као и тајне вечере, чине незванични део светског економског форума који ће у алпском одмаралишту окупити више од 3.000 "господара универзума", како их назива "Њујорк пост".

Лист открива да упркос томе што се у снежној долини Ландвасера окупља светска елита, Форум је далеко од скупа на коме су сви равноправни.

Систем по коме Давос функционише заправо је класичан кастински систем, у коме учесници носе својеврсне, како би то Радоје Домановић рекао, "данге", односно значке како би било јасно ком слоју припадају.

Беле значке су најскупља акредитација и доступне су само највишим пословним лидерима. Није, дакле, довољно бити "само" извршни директор, већ се бела боја заслужује само ако сте директор неке изузетно моћне компаније.

Друге значке нижег значаја, у дугиним бојама дају се мање важним извршним директорима и шефовима, медијима, особљу форума и легијама људи који се старају да све потребе учесника буду задовољене.

На коктел забавама учествоваће "политички тешкаши" попут кинеског премијера Ли Кианга, француског председника Емануела Макрона,  државног секретара Ентонија Блинкена, америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливена и Бајденовог изасланика за климу Џона Керија.

Биће ту и извршни директор "Опен АИ" Сем Алтман, председник украјине Владимир Зеленски, новоизабрани аргентински председник Хавијер Милеи, супермодел Наоми Кемпбел…

Иако бивши и садашњи посетиоци Давоса воле да причају како их обогаћују "дискусије о политици", они се заправо такмиче за позивнице на најбољим дискретним коктел забавама и приватним вечерама са врхунским извршним директорима.

"За већину учесника, ноћ доноси препуне коктел забаве на којима се раскошни канапеи, неки са кавијаром, служе уз шампањац, а стварају се редови за селфије са глумцима са 'А-листе' који су претходних година укључивали све од Мета Дејмона до Пријанке Чопре. Гости ипак остају на ногама и највероватније морају да слушају говоре домаћина који организују вечери", указује "Њујорк пост".

Председник "Скајбриџ капитала" Ентони Скарамучи, који је у Давосу од 2007. године, поново је домаћин своје винске вечери, овога пута у хотелу "Европа".

Ове године, за разлику од претходне, међутим, Скарамучи неће имати конкуренцију, која је тада, уместо вина, нудила егзотичније супстанце, компанију за психоделике која је делегатима нудила микродозе магичних печурака.

Наравно, и баук Џефрија Епстина и даље виси и над Давосом, као и годинама раније. 

Ове године се очекује долазак звезде "Џеј-Пи Моргана", банкарке Мери Ердоес, која је повезана са Епстином. И Наоми Кембел има своје везе с њим, јер је именована у недавном издању докумената о покојном, осрамоћеном финансијеру.

"Увек је постојала мала тамна страна Давоса. Знате шта кажу – да су светски лидери и врхунски извршни директори заправо психопате", рекао је други учесник Давоса који је последњих година два пута ишао на конференцију.

Иако је нова студија "Сејлсфорта" показала да је већина генерације Зед, изненађујуће про-Давоска, новинска организација која себе назива "Анти ВЕФ" открива да ствари стоје другачије.

"Још више шамарања метрополитанских елита које су вам донеле ратове, кризу трошкова живота, опсесију воук културом и јавне услуге које више не функционишу", рекли су они за "Пост", напомињући да је тешко рећи која су конкретна достигнућа конференције.

Да прошлогодишњи форум није баш испунио своје циљеве и помогао економији, показује и цена "врелих ноћи" у Давосу. Прошле године, проститутке су се, како је раније писао "Економист" плаћале 2.350 евра, искључиво картицом или путем "пеј пала", а сада је за ту услугу потребно дати још 150 евра више. 

image