Свет

Зеленски у Давосу са светском финансијском елитом: "Бог те благословио"

Украјински лидер покушава да обезбеди додатну финансијску помоћ земљи
Зеленски у Давосу са светском финансијском елитом: "Бог те благословио"© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Украјински лидер Владимир Зеленски један је од учесника Светског економског форума у Давосу где, састајући се са извршним директорима најзначајнијих финансијских институција, покушава да оснажи сада већ лабаву финансијску подршку својој земљи.

"Блумберг" пише да се Зеленски срео са Џејмијем Дајмоном из компаније "Џеј-Пи Морган" и Стивом Шварцманом из компаније "Блекстоун", као и оснивачем "Бриџвотера" Рејем Далијом.

Мисија му је да напуни државну касу и поново привуче пажњу на сукоб на југоистоку Европе.

"Ја сам Џејми Дајмон из 'Џеј-Пи Морган Чејса'. Бог те благословио", благосиљао је Зеленског богати финансијер.

Ово је иначе први пут да је Зеленски дошао на Светски економски форум почетка специјалне војне операције у Украјини.

"Веома је важно бити овде, да подстакнемо инвестиције у Украјину и подржимо нашу економију", рекао је Зеленски учествујући на скупу и истакао "посебан потенцијал" војне производње, укључујући сарадњу са западним одбрамбеним компанијама.

Међу осталим лидерима који су присуствовали састанку био је и Филип Хилдебренд из "Блек рока".

Зеленски жели  да добије подршку инвеститора како би помогао у обнови нарушене економије своје земље, пошто је више од 100 милијарди долара виталне помоћи за Кијев тренутно у застоју у Вашингтону и Бриселу. План му је да подстакне финансијере у Давосу да помогну у приливу приватног капитала у Украјину.

Зеленски је раније имао састанак са председницом Европске комисије Урсулом Фон дер Лајен, главним извршним директором „Банке Америке Брајаном Мојниханом и америчким сенатором Крисом Кунсом из Делавера — блиским савезником председника Џоа Бајдена.

Финансијске потребе Украјине су хитне, оцењује "Блумберг", додајући да је украјинска влада је прошлог месеца затражила хитан састанак са својим главним међународним донаторима јер се Кијев суочава са "изузетно великом неизвесношћу" око свог буџета.

Пољски председник Анджеј Дуда ће се вероватно састати са Зеленским у Давосу након што је спор око житарица ослабио њихов савез прошле године. Пољски премијер Доналд Туск, који је обећао да ће међу савезницима окупити очигледну подршку Украјини, такође, треба да посети Кијев касније овог месеца.

image