Свет

Столтенберг, Блинкен и Саливан у Давосу разговарали са украјинским званичницима

САД поручују да ће наставити да подржавају Украјину, и додају да се ради на томе да Конгрес омогући наставак овог процеса
Столтенберг, Блинкен и Саливан у Давосу разговарали са украјинским званичницима© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Данашњи дан у Давосу почео је "прекрасно" - састанком са председником Украјине Владимиром Зеленским, написао је на Иксу генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и додао да "без обзира на озбиљну ситуацију на фронту, постоји повод за оптимизам".

Повод за оптимизам је, како каже, то што "Украјина чува своју независност". 

Са председником Зеленским у Давосу састао се и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Како преноси Франс прес, Блинкен је поручио да је Бајденова администрација "одлучна да настави да подржава Украјину" и да "тесно сарађује са Конгресом како би се то остварило". 

"Знам да ће и наше европске колеге учинити исто то", уверио је Зеленског амерички државни секретар. 

Коментар је, подсетимо, уследио након вести да, како су то рекли из Беле куће, САД више немају на располагању средства за даљу подршку Украјине, будући да су потребни нови пакети помоћи, које треба да одобри Конгрес. 

У међувремену, још један украјински званичник разговарао је о ситуацији у Украјини са америчким колегом.

У питању је шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак, који је на Телеграму обавестио јавност да се састао са саветником Беле куће за националну безбедност Џејком Саливаном. Њега је назвао "великим пријатељем Украјине", који је постао и његов добар пријатељ. 

"Разговарали смо о ситуацији на фронту, одбрамбеним потребама Украјине, раду на украјинском мировном предлогу", који је предложио председник Владимир Зеленски, написао је Јермак на мрежама. 

Додао је да је са Саливаном на вези од како је почела СВО, и да је он увек укључен у све процесе. Захвалио му се на професионализму и томе што помаже Украјини. 

Сви састанци одржани су на Светском економском форуму у Давосу.

image