Свет

Арктички ледени талас Британију оковао ледом

Жута упозорења на лед и снег су на снази на читавом простору Уједињеног Краљевства, а протекла ноћ би могла да буде најхладнија јануарска ноћ у последњих 14 година
Арктички ледени талас Британију оковао ледом© Peter Byrne/PA via Tanjug/AP

Таласи арктичког ваздуха настављају да се крећу широм Уједињеног Краљевства тако да је у Шкотској током протекле ноћи температура пала на -13 степени.

Метеоролози су поводом ових температура саопштили да би прошла ноћ могла бити најхладнија јануарска ноћ у последњих 14 година, преноси Би-Би-си.Отежани услови и значајне снежне падавине већ су довели до затварања школа у ​​Шкотској и северној Енглеској, и изазвале прекиде путовања.

Жута упозорења на лед и снег су на снази на читавом простору Уједињеног Краљевства, док је Агенција за здравствену безбедност претходно издала упозорење за хладно време за Енглеску, што значи да се очекује да ће Национална здравствена служба (НХС) бити под додатним притиском и да би старије особе могле бити изложеније ризику.

Крајем седмице очекују се нешто блаже температуре, пре могућег невремена овог викенда.

До петка више од 40 цм снега могло би се видети на високим теренима на северозападу Шкотске, како се наставља зимско време, прогнозира Метеоролошка агенција Велике Британије.

Након отопљења снега и очекиване кише за викенд, метеоролог Крис Фокс упозорио је на могуће поплаве у Шкотској, преноси Би-Би-Си.

image