Свет

Конгрес САД против Хантера: Сведочење председниковог сина кључно за истрагу о могућој корупцији

Представнички дом америчког Конгреса спреман је да оптужи сина председника САД Џозефа Бајдена за непоштовање тог тела
Конгрес САД против Хантера: Сведочење председниковог сина кључно за истрагу о могућој корупцијиGetty © Ng Han Guan-Pool

Представнички дом америчког Конгреса спреман је да настави са процедуром довођења сина америчког председника Хантера Бајдена под оптужбом за непоштовање суда, ако направи било какав јавни испад, рекао је координатор републиканске већине у Представничком дому, конгресмен Том Емер.

"Ако Хантер Бајден покуша да одложи сведочење или направи још један јавни испад, можемо и идемо даље, сматрајући то непоштовањем", рекао је конгресмен Емер на конференцији за новинаре.

Емер је рекао да је сведочење председниковог сина кључно за истрагу Представничког дома о могућој корупцији породице Бајден.

Раније у јануару, два релевантна одбора Представничког дома САД објавила су спремност да се са Хантером Бајденом договоре о новом датуму сведочења. У заједничкој изјави, републикански вођа Надзорног одбора Џејмс Комер и његов партијски колега Џим Џордан, који је на челу Одбора за правосуђе, јасно су ставили до знања да инсистирају на затвореном формату саслушања.

Након што је Хантер Бајден два пута избегао саслушање Представнички дом под контролом републиканаца покренуо је процес оптужбе за непоштовање Конгреса уз могућност кривичног гоњења и заказао гласање о резолуцији следеће недеље. Након овога, адвокат председниковог сина, Абе Ловел, послао је писмо Конгресу у којем је навео да је клијент пристао да се појави у Капитолу ако буде поново позван.

Очекује се да ће Хантер Бајден сведочити у оквиру истраге о умешаности председника САД у пословне операције својих рођака, који су наводно "трговали његовим именом" широм света.

image