Свет

Бајден због Израела губи подршку муслимана: Мичиген ће радије гласати Трампа

Дирборн у коме је Бајден у претходном изборном кругу победио, садашњем председнику сада окреће леђа
Бајден због Израела губи подршку муслимана: Мичиген ће радије гласати Трампа© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Муслимани у САД су дубоко разочарани демократама, a то што је председник Бајден јасно на страни Израела, на изборима у новембру могло би да га кошта важних гласова муслимана, оцењује немачки лист "Тагесшау".

Дирборн је индустријски град у Мичигену, одмах поред Детроита. Родно је место Хенрија Форда, а више од 120 година је седиште компаније "Форд", која је један од најважнијих произвођача аутомобила на свету.

У њему живи и највећи број муслимана у САД по глави становника, а ту је и највећа џамија у Северној Америци: нешто више од половине, од око 100.000 становника Дирборна су муслимани, углавном арапско-америчког порекла.

До сада је већина њих редовно гласала за демократе, али Диборн више није град у коме би Бајден могао да рачуна на победу.

Градоначелник, иначе први муслиман на овој функцији у граду, Абдула Хамуд, љут је на Бајдена и власт због тога што америчка администрација ћути и не предузима ништа упркос, како каже, покушајима Израела да уништи палестински народ.

Он не прихвата тврдње да је у интересу муслимана да гласају за Бајдена, а не за Трампа. Питање мањег зла више нема смисла, каже он.

"Ако Бајден жели да освоји гласове становника Дирборна и Сједињених Држава, људи морају да га питају шта ће учинити да заради њихов глас", наводи Абдула Хамуд, у чијем се гласу препознаје огорчење.

И Хамза Насер, мештанин Дирборна каже да његов град више неће гласати за кандидата Демократске партије "због онога што се дешава на палестинским територијама".

То што се у том делу света догађа, утиче на све људе у том граду, и боли их када комшијама , хиљадама километара даље убију рођаке.

Овде би данас више волели Трампов повратак, јер, како уверавају, године под његовом администрацијом значиле су благостање, мир, а не рат.

Професорка арапско-америчких студија на Универзитету Мичиген, Сели Хаувел, констатује такође да постоји дубоко разочарање Демократском странком.

Она каже да многи конзервативни муслимани окрећу леђа демократама јер одбацују ЛГБТК као начин живота - а то је важно питање за демократе.

То је осетила и Рашида Харби Тлаиб(47) из Дирборна, политичарка Демокртске странке, која се кандидовала у години у којој су се права ЛГБТК појавила као политичко питање непосредно пре избора. Рашида је освојила округ Саут енд, који је претежно насељен муслиманима  - са само четири гласа предности.

То не слути на добро за демократе на новембарским изборима.

У САД живи око 3,45 милиона муслимана, што је само око 1,1 одсто становништва. Али, Мичиген је једна од десетак такозваних "свинг стејтс", савезних држава САД у којима није извесно да ли ће победити републикански или демократски кандидат. Џозеф Бајден је тамо за длаку победио 2020.

Без гласова муслимана у Дирборну, садашњи председник би могао да изгуби Мичиген, а тиме можда и Белу кућу.

image