Свет

Протести против Алтернативе за Немачку широм земље

Протести се одржавају у Немачкој након што је откривено да су чланови АфД-а у новембру присуствовали састанку током ког се разговарало о масовној депортацији миграната, тражилаца азила и немачких држављана страног порекла
Протести против Алтернативе за Немачку широм земље© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Више десетина хиљада људи данас је протестовало широм Немачке против политичке партије Алтернатива за Немачку (АфД), док су демонстрације у Минхену, по писању локалних медија, прекинуте због превелике гужве.

Протести, који се организују након што је лист "Коректив" објављено да су чланови АфД-а наводно одржали тајни састанак са десничарским екстремистима у Потсдаму на којем су разровали о масовној депортацији страних држављана, одржани су данас у Бремену, Келну и Бону, а највећи скуп очекује се у Берлину.

У Минхену су демонстрације прекинуте због превелике гужве, саопштила је полиција и истакла да је немогуће осигурати безбедност учесника.

Према проценама полиције, на демонстрацијама у Минхену окупило се око 80.000 људи, додаје "Шпигл".

У Бремену се, на митингу "Гласно против деснице", окупило, према проценама полиције, између 35.000 и 40.000 људи.

Протести против "десничарског екстремизма и ксенофобије" одржани су и у Келну и Бону.

Неколико хиљада људи окупило се у Бону, док су у Келну одржана три скупа, на којима се окупило неколико десетина хиљада људи.

Очекује се да ће највећи протест бити одржан у Берлину, где су организатори позвали учеснике да дођу испред Бундестага у 16 часова.

Од петка до данас планирано је одржавање протеста на око 100 локација широм Немачке.

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер захвалио је на "посвећености демократији" стотинама хиљада учесника који протестују "против десничарског екстремизма".

"Они бране нашу републику и наш устав од непријатеља. Они бране нашу хуманост", навео је председник Немачке у видео-поруци.

Немачка министарка унутрашњих послова из редова Социјалдемократа Ненси Фезер похвалила је одржавање протеста као одбрану демократије.

"Срце наше демократије куца на нашим улицама и трговима овог викенда", рекла је она и оценила да је веома охрабрујуће то што стотине хиљада људи активно "брани немачку демократију".

Протести се одржавају се Немачке након што је откривено да су су чланови АфД-а у новембру присуствовали састанку са током ког се разговарало о масовној депортацији миграната, тражилаца азила и немачких држављана страног порекла за које се сматра да нису успели да се интегришу.

Састанак је одржан у хотелу у близини источнонемачког града Потсдама 25. новембра, али је о њему јавност сазнала тек 10. јануара, када је то открио лист "Коректив".

Представници АфД-а су потврдили да су учествовали на том састанку, али су негирали да је на њему било речи о "исељавању" људи из Немачке.

Популарност АфД-а је драстично скочила током последњих месеци и они су данас друга најпопуларнија странка у Немачкој, са подршком око 22 одсто гласача, те су популарнији од све три партије чланице владајуће коалиције појединачно.

Раније овог месеца, више хиљада незадовољних пољопривредника блокирало је многе веће немачке градове због одлуке владе да им се укину субвенције за куповину дизела и пољопривредне механизације.

image