Свет

Пораст броја миокардитиса у војсци након кампање вакцинације за ковид

Откривен идентитет узбуњивача који је открио и пријавио пораст миокардитиса у војсци након кампање вакцинације
Пораст броја миокардитиса у војсци након кампање вакцинације за ковидGetty © Joe Raedle / Staff

Припадник америчке војске који је раније ове године открио податке из медицинске базе података Пентагона који показују нагли пораст стопе миокардитиса у војсци 2021. године, након увођења вакцина за ковид-19, је активни официр Морнаричке медицинске службе поручник Тед Мејси.

Мејси је такође открио и Пентагону пријавио нове податке који показују значајан пораст броја несрећа, напада, самоповређивања и покушаја самоубиства у војсци у 2021. години, у поређењу са просеком од 2016. до 2021. године.

Подаци укључују пораст од 147 одсто инцидената намерног самоповређивања међу припадницима службе и скок од 828 процената повреда од напада.

Поручник Мејси је за "Епок тајмс" рекао да је почео да обраћа пажњу на медицинску базу података министарства одбране када га је други узбуњивач упозорио на пораст инцидената у вези са здрављем у зиму 2021/2022.

База података медицинске епидемиологије одбране (ДМЕД) је складиште свих дијагноза код активних припадника војске, у бази или ван ње. База података не укључује никакве личне податке о припадницима службе.

Проучавајући ДМЕД, Мејси је открио да је број дијагноза миокардитиса, облика запаљења срца, повећан за 130,5 одсто у 2021. у поређењу са просеком од 2016. до 2020. Миокардитис је озбиљно стање које може довести до смрти.

Све четири вакцине против ковида-19 одобрене у Сједињеним Државама могу да изазову миокардитис, кажу амерички званичници. Ковид-19 такође може да изазове миокардитис, мада неки стручњаци кажу да су подаци на том фронту слабији.

Амерички министар одбране Лојд Остин наредио је обавезну вакцинацију оружаних снага 2021. године која је била на снази све док Конгрес није изнудио њено повлачење крајем 2022. године.

Подаци су такође показали нагли пораст броја дијагноза плућне емболије (41,2 одсто), крвних угрушака у плућима, дисфункције јајника (38,2 одсто) и "компликације и лоше дефинисане описе болести срца" (37,7 одсто).

Године 2022, други војни узбуњивачи пријавили су шокантне скокове у стопама болести након увођења вакцине против ковида али је Пентагон одговорио да те бројке нису тачне, јер неке дијагнозе у годинама од 2016. до 2020. нису пребројане, што је проблем који произлази из "искварених" података.

Након што је Пентагон саопштио да је проблем исправљен, поручник Мејси и други војно-медицински стручњаци, приметили су да и даље постоје забрињавајући знаци повећања броја дијагноза, као што су миокардитис и плућна емболија.

Према његовом истраживању, здравствени инциденти у 2021. порасли су знатно изнад петогодишњег просека од 2016. до 2020. "Унутрашње повреде попут миокардитиса (130 одсто), тинитуса (42 одсто), и мождани инфаркт (мождани удар) (43,5 одсто) су у порасту".

Исто тако, следећи инциденти су показали пораст у 2021. изнад петогодишњег просека: изложеност природним силама (773 одсто), несреће у водном саобраћају (7.400 одсто), копнено возило (526 одсто), покушаји самоубиства (33 одсто), напад (828 одсто), оклизнуће, саплитање, спотицање и пад (471 одсто), и намерно самоповређивање (147 одсто).

Неки од њих не само да су порасли у 2021, већ су наставили да расту и 2022. Пентагон, који би морао одмах да решава проблеме као што су самоповређивање, покушаји самоубиства, несреће и напади, а не само оптужбе за вакцине, за сада се није огласио.

image