Свет

Шпанија добила првог парламентарца с Дауновим синдромом

Шпански медији су поздравили њен улазак у парламент, а сама Мар Галсеран је рекла да је реакција на интернету била помешана, да има људи који је подржавају, као и оних који мисле да није способна
Шпанија добила првог парламентарца с Дауновим синдромомGetty © Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Четрдесетпетогодишња Мар Галсеран ушла је у историју као први шпански парламентарац са Дауновим синдромом, а након што је изабрана у регионалну скупштину Валенсије.

"Ово нема преседана. Друштво почиње да схвата да људи са Дауновим синдромом могу много да допринесу. Али то је веома дуг пут", рекла је шпанска политичарка за британски "Гардијан".

Галсеран је ушла у политику са 18 година, када се придружила се конзервативној Народној партији након што ју је привукло прихватање традиције у тој странци.

Након више од двадест година рада као државни службеник у Валенсији, Галсеран је прошлог маја додата као 20. кандидат на листи са којом је та странка изашла на регионалне, да би затим она освојила место у регионалном парламенту. 

Анхела Бачилер је 2013. постала први шпански градски одборник са Дауновим синдромом у граду Ваљадолиду на северу земље.

Међутим, Галсеран је можда прва особа у Европи која се придружила регионалном или националном парламенту, наводи шпанска федерација за Даунов синдром.

"То је огроман корак напред и пример стварне инклузивности", кажу из удружења.

Шпански медији су поздравили њен улазак у парламент, а Галсеран је рекла да је реакција на интернету била помешана, да има људи који је подржавају, као и оних који мисле да није способна за ту функцију.

image