Свет

Алжирски медији о руској противоклопној ракети: ЛМУР нема конкуренцију

Најчешће је користе борбени хеликоптери Ми-28 и Ка-52, а њена употреба први пут је забележена током летње офанзиве украјинских снага, када је ЛМУР био одговоран за уништавање на десетине, ако не и стотине оклопних возила и положаја непријатеља
Алжирски медији о руској противоклопној ракети: ЛМУР нема конкуренцију© Министарство одбране Руске Федерације

ЛМУР (легкая многоцелевая управляемая ракета), односно "лака вишенаменска вођена ракета" у преводу са руског језика, позната и по ознаци "издељије 305" је ракета врсте "ваздух-земља" намењена за уништавање широког спектра стационираних и циљева у покрету, дању и ноћу у свим временским условима.

Најчешће је користе борбени хеликоптери Ми-28 и Ка-52, а њена употреба први пут је забележена током летње офанзиве украјинских снага, када је ЛМУР био одговоран за уништавање на десетине, ако не и стотине средстава ратне технике и положаја непријатеља.

Због тога је ова савремена ракета доспела и до алжирских медија, конкретно портала "МЕНА дифенс", који су за ЛМУР имали само речи хвале.

На порталу се између осталог наводи да је ова ракета веома прецизна и да има неколико режима за навођење, чиме се омогућaва њена употреба у сложеним борбеним условима и дејство по циљевима изван видокруга пилота.

Посебна пажња посвећена је импресивном домету од 14,5 км, што је према мишљењу аутора текста издваја од осталих ракета у њеној класи. Такође истакнута је њена брзина кретања од 230 м/с, као и план руске војске да интегрише ЛМУР са дроновима за извиђање и идентификацију циљева, што ће омогућити да је пилоти хеликоптера лансирају са још веће удаљености од мете.

"Не постоји ништа слично овој ракети", закључио је аутор.

Интересантно је да Ратно ваздухопловство Алжира располаже са око 40 хеликоптера Ми-28, па се може очекивати да ће у будућности ова афричка држава уговорити и набавку ЛМУР-а, како би додатно наоружала своје летелице.

image
VV inauguration
banner