Русија

"Калашњиков" најавио извоз моћне противоклопне ракете

Највећа употреба "вихора" забележена је током летње офанзиве украјинских снага, а ради се о ракетама намењеним за дејство по оклопним возилима, утврђењима и споролетећим ваздушним циљевима на раздаљинама до 12 км
"Калашњиков" најавио извоз моћне противоклопне ракете© en.kalashnikovgroup.ru

Противоклопне вођене ракете "вихор-1" показале су се као изузетно ефикасно наоружање током летње украјинске "контраофанзиве", будући да је помоћу њих уништен велика количина непријатељске технике.

Поред руске војске, ове ракете ће се ускоро наћи и у употреби оружаних снага "једне пријатељске" земље, саопштила је прес служба концерна "Калашњиков", преносе "РИА Новости".

Како се наводи у саопштењу "у 2023. години, концерн "Калашњиков" испоручио је договорене количине производа "вихор" и "стрела", комплета вођене артиљеријске муниције и радио на развоју нових високо-прецизних система. Обим производње у сектору за специјалну опрему повећан је за 45%, а потписан је и уговор за извоз веће количине ракета "вихор-1" у пријатељску земљу".

Из "Калашњикова" подсећају и да је током прошле године отворен нови сектор - за производњу специјалне опреме - који се бави производњом дронова, високопрецизног наоружања за уништавање непријатељских циљева и копнених средстава за лансирање истог.

Највећа употреба "вихора" забележена је током летње офанзиве украјинских снага, а ради се о ракетама намењеним за дејство по оклопним возилима, утврђењима и споролетећим ваздушним циљевима на раздаљинама до 12 км. Лансирање се најчешће обавља са борбених хеликоптера Ка-52 и Ми-28, а сама брзина ракете је  600 м/с.

image