Свет

Макрон потписао нови закон о имиграцији: Лакша депортација и укидање боравишне дозволе

Закон укида заштиту коју уживају одређене категорије страних држављана, попут оних који су у Француску стигли млађи од 13 година
Макрон потписао нови закон о имиграцији: Лакша депортација и укидање боравишне дозволе© Tanjug/AP Photo/Robert Bumsted

Администрација француског председника Емануела Макрона објавила је данас у Службеном листу формални текст новог закона о имиграцији, са првим упутствима о његовој примени који су већ представљени званичницима.

Проглашење закона долази након што је Уставни савет Француске одбацио 35 од његових 86 чланова, укључујући спорне амандмане на којима је инсистирала десница, као што су мере ограничавања приступа социјалним бенефицијама и увођење имиграционих квота, преноси "Парисиен".

Уставни савет је одбацио многе мере које су донете уз подршку деснице и ултрадеснице, па су у неколико чланова у званичном издању означене "одредбе које су одлуком Уставног савета од 25. јануара 2024. квалификоване као неуставне".

Одборници су такође одбацили форму, али не и суштину многих мера, као што су годишње миграционе квоте и строжи критеријуми за спајање породице. Међутим, на снагу је ступило 10 чланова закона "О контроли имиграције и унапређењу интеграције", а коначни текст задржава структуру на којој је инсистирао министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, који је представио закон у парламенту.

Ово је, посебно, део који олакшава депортацију људи ако почине кривична дела, као и укидање њихове боравишне дозволе.

Генерално, за добијање боравишне дозволе потребно је обавезати се на "поштовање принципа Републике", као што су слобода говора и савести и равноправност мушкараца и жена.

Такође је појачан захтев за владањем француским језиком, посебно "разумевањем уобичајених израза".

Закон укида заштиту коју уживају одређене категорије страних држављана, попут оних који су у Француску стигли млађи од 13 година.

Одељења сада имају могућност да ускрате издржавање за децу странцима од 18 до 21 године којима је наложено да напусте земљу.

Како је саопштено, око 150.000 Француза демонстрирало је прошле недеље, захтевајући укидање закона о имиграцији.

Закон о имиграцији усвојио је француски парламент 19. децембра 2023. након 18 месеци интензивне дебате, захваљујући гласовима деснице, посебно посланика партије Национално окупљање коју у парламенту предводи Марин Ле Пен.

У закону је задржана одредба о регулисању нерегистрованих радника у индустријама које се суочавају са мањком.

После одлуке Уставног савета, Макрон је позвао Дарманена да учини "све што је у његовој моћи да имиграциони закон примени што је пре могуће".

Дарманен, који је раније рекао да су неке мере "очигледно у супротности са уставом", описао је одлуку савета као победу владе.

Одлука је, међутим, изазвала осуду са деснице, при чему је Жордан Бардела, председник партије Национално окупљање, критиковао оно што је назвао "пучем од стране судија, уз подршку председника" у објави на Иксу. Он је позвао на референдум о имиграцији као једино решење.

image