Свет

Хеликоптери, чизме за јахање и усисивачи: Како француске граничне снаге троше британски новац

Детаљи граничног споразума између Велике Британије и Француске
Хеликоптери, чизме за јахање и усисивачи: Како француске граничне снаге троше британски новацGetty © Dan Kitwood / Staff

Француске власти потрошиле су британски новац намењен спречавању миграната да пређу Ламанш на разну опрему - од високотехнолошке опреме за надзор до усисивача и пуњача за телефоне за аутомобиле, открива анализа потрошње.

Средства дата Француској у складу са Уговором из Сандхерста, договором о граничној безбедности који су 2018. постигли тадашња британска премијерка Тереза Меј и француски председник Емануел Макрон, такође су коришћена за надзор границе са Италијом, 900 километара од Ламанша, пише "Политико" позивајући се на податке које је добио у складу са законима о слободи информисања.

Француска полиција зауставила је мање од половине свих миграната који су покушали да пређу Ламанш од потписивања споразума 2018. године, показују подаци, што је изазвало нове сумње у вези са предизборним обећањем британског премијера Ришија Сунака да ће "зауставити чамце" који стижу преко Канала.

Буџетски документи показују да је Француска потрошила 40,4 милиона фунти (46,5 милиона евра) које им је Уједињено Краљевство дало у складу са споразумом о безбедности граница.

Значајан део новца потрошен је на транспорт укључујући хеликоптере, аутомобиле, моторе, е-скутере и четвороцикле и опрему за надзор границе, као што су двогледи, дронови, камере, камере за лов и софтвер.

Међутим, средства су такође коришћена за опремање француске полиције свакодневним уређајима као што су микроталасне рерне, усисивачи за аутомобиле и аутомобилски адаптери за уређаје за пуњење.

Укупно 130.383 фунти (150.000 евра) искоришћено је за формирање коњичке бригаде у заливу Сома, за куповину чизама за јахање, шлемова и бригу о коњима, са годишњим оперативним трошковима од 26.000 фунти (30.000 евра).

Британски новац је такође потрошила дивизија француских снага која контролише француско-италијанску границу, купујући возила, штампаче и дронове.

У периоду од јануара 2018. до августа 2023, француска полиција је открила и спречила 3.400 малих чамаца, са око 81.000 људи, да стигну до Енглеске. Али бројке такође показују да је забележено да је 3.500 малих чамаца, са 111.000 људи, успешно прешло у Британију. Праве бројке су вероватно веће, јер су неки мигранти успели да неоткривени стигну у Уједињено Краљевство.

image