Свет

Три сателита одједном: Иран први пут за лансирање користио војну ракету-носач Феникс

У орбиту на 450 километара од површине Земље лансирани су сателит тежак 32 килограма и два мања сателита од којих је сваки тежак око 10 килограма
Три сателита одједном: Иран први пут за лансирање користио војну ракету-носач Феникс© Tanjug/(Iranian Defense Ministry via AP

Иран је данас истовремено лансирао три сателита по први пут користећи ракету-носач сателита Симорг (Феникс) коју је развило иранско министарство одбране, објавили су тамошњи државни медији.

У орбиту на 450 километара од површине Земље лансирани су сателит тежак 32 килограма и два мања сателита од којих је сваки тежак око 10 килограма, преноси Ројтерс.

Два мања уређаја програмирана су за тестирање ускопојасне комуникације и геопозиционирање, а већи сателит назван Махда, који је конструисала иранска Свемирска агенција, требало би да тестира поузданост ракете-носача Симорг за испоруку већег терета у свемир.

Ракетом коју је направила елитна војна јединица Револуционарна гарда, Иран је овог месеца лансирао у орбиту свој сателит "Сораја", што је изазвало забринутост међу европским земљама да би ова ракетна технологија могла бити искоришћена за развој система балистичких ракета дугог домета.

Званични Техеран јуче је одбацио осуду европских земаља поводом лансирања сателита "Сораја", истичући да је мирнодопски технолошки напредак у области ваздухопловства легитимно право Ирана.

image