Свет

Све очи упрте у Северну Кореју: Лансирали више крстарећих ракета са своје источне обале

Јужна Кореја у сарадњи са америчким војним снагама анализирају најновија ракетна тестирања Северне Кореје
Све очи упрте у Северну Кореју: Лансирали више крстарећих ракета са своје источне обале© Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Северна Кореја данас је лансирала више крстарећих ракета са локације на својој источној обали, саопштила је јужнокорејска војска.

Није прецизирано колико је ракета лансирано, али је наведено да је повећана будност јужнокорејске војске и надзор севернокорејских војних активности, као и да се у сарадњи са америчким војним снагама анализирају најновија ракетна тестирања Северне Кореје, преноси Ројтерс.

Ракете су испаљене око осам часова ујутру по локалном времену у близини севернокорејског Синпоа у провинцији Хамгјонгнам.

Агенција наводи да Северна Кореја интензивира конфронтирање са Вашингтоном и његовим савезницима, али да званичници у САД и Јужној Кореји тврде да нису приметили никакве назнаке да Пјонгјанг намерава да предузме
војне акције.

Војни аналитичари предвиђају да ће, након што је направио искорак у развоју балистичких ракета, ојачао сарадњу са Русијом и одбацио свој вишедеценијски циљ мирног уједињења са Јужном Корејом, Ким Џонг Ун и његова влада вероватно наставити или чак повећати број провокативних војних активности, наводи Ројтерс.

image